Cariniki preklicali stavko, počakali bodo na rezultate pogajanj

Slovenija 10. Feb 202314:25 > 19:38 0 komentarjev
Carina
Borut Živulović/BOBO

Zaposleni na Finančni upravi RS (Furs) v ponedeljek ne bodo stavkali, saj je sindikat carinikov začetek stavke zamrznil. Najprej želijo počakati do 22. aprila, saj želijo naprej počakati na rezultate pogajanj o plačni reformi javnega sektorja. V okviru pogajanj je bil dogovorjen sporazum o načinu reševanja stavkovnih zahtev in odložitvi začetka stavke, so po današnji dopisni seji sporočili s finančnega ministrstva.

“Zagotovila so, da naj bi se naše stavkovne zahteve reševale v okviru teh pogajanj,” je povedal Pečnik.

Če z izkupičkom ne bodo zadovoljni, bodo stavkovne aktivnosti nadaljevali, je dodal.

Stavkovni odbor Sindikata carinikov Slovenije je stavko zaposlenih na Fursu napovedal januarja letos, vlada pa je v začetku februarja imenovala pogajalsko skupino, ko je določila tudi izhodišča za pogajanja. V okviru pogajanj je bil dogovorjen sporazum o načinu reševanja stavkovnih zahtev in odložitvi začetka stavke, so po današnji dopisni seji sporočili s finančnega ministrstva. Za podpis sporazuma so na seji pooblastili ministra za finance Klemna Boštjančiča.

Sindikat med drugim zahteva dvig izhodiščnih plač za pet plačnih razredov za vse uslužbence Fursa ter štiriodstotni dodatek k bruto plači zaradi zakonske določbe, da uslužbenci finančne uprave ne smejo opravljati dejavnosti, ki niso združljive z nalogami finančne uprave, in dejavnosti, ki pomenijo navzkrižje interesov po zakonu o javnih uslužbencih ali drugem zakonu.

Še en štiriodstotni dodatek želijo zaradi določbe, da mora Furs zaradi posebnega pomena nemotenega finančnega poslovanja države, zagotavljanja blagovnega prometa in izpolnjevanja mednarodnih obveznosti tudi med stavko zagotoviti opravljanje nujnih del in nalog iz svoje pristojnosti.

Med drugim želijo tudi razširitev nabora upravičencev dodatnega pokojninskega zavarovanja na vse pooblaščene uradne osebe na Fursu, nezgodno zavarovanje za vse uslužbence Fursa, pogajanja in podpis panožne pogodbe za uslužbence Fursa ter intenzivnejše pomlajevanje kadrovske strukture zaposlenih, sistem štipendiranja in karierni razvoj zaposlenih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!