Vlada posegla, znova bo regulirala cene kurilnega olja

Slovenija 20. Okt 202121:09 > 22:22 1 komentar
Petrol
Žiga Živulovič jr./Bobo

Vlada ponovno uvaja regulacijo cen kurilnega olja. Maržo distributerjev omejuje na maksimalno 6 centov na liter kurilnega olja. Prvi dan uravnanih cen bo 9. november. Kakšna bo cena za liter kurilnega olja, ki se zdaj giblje okoli 1,10 evra, še ni znano.

Zaradi naraščajočih cen energentov je vlada nocoj sprejela uredbo, ki bi od 9. novembra dalje regulirala ceno kurilnega olja. Liter kurilnega olja trenutno stane okoli 1,10 evra, koliko bo stal pri različnih ponudnikih po 9. novembru, še ni znano.

Vlada z uredbo ponovno uvaja regulacijo cen kurilnega olja, na ena način, kot je to veljalo pred liberalizacijo cen aprila 2016. Cene se bodo oblikovale na podlagi predpisane metodologije, marža distributerjev pa je določena v absolutnem znesku in znaša šest centov na liter, so sporočili po seji vlade.

“Podrobna analiza stanja na trgu naftnih derivatov po lanskoletni liberalizaciji cen naftnih derivatov je pokazala, da trg v Sloveniji deluje. Nobeno od podjetij ne izstopa bistveno po svojih cenah, zvišanje cen ni nesorazmerno glede na mednarodno okolje ali cene v gospodarski panogi,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Kot so še pojasnili, je vlada zaradi prihajajoče kurilne sezone, posebno pozornost namenila gibanju cen kurilnega olja. Maloprodajna cena tega je v drugi polovici leta 2021 presegla mejo enega evra in je v oktobru 2021 znašala že 1,10 evra na liter. Davki in dajatve se pri tem niso spremenili.

“Vlada je tako sprejela odločitev za omejitev marž pri prodaji kurilnega olja. Z uredbo omejuje maržo distributerjev na maksimalno 6 centov na liter kurilnega olja. Cene tega se bodo oblikovale na podlagi predpisane metodologije, in sicer kot povprečna 14-dnevna cena tekočega obdobja,” so ob tem dodali. Za prvi dan povprečne 14-dnevne prodajne cene tekočega obdobja brez dajatev se upošteva obračunsko obdobje od 25. oktobra 2021 do 5. novembra 2021, prvi dan reguliranih cen bo tako 9. november 2021.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje