Cene stanovanjskih nepremičnin še naprej rastejo

Gospodarstvo 05. Avg 202118:24 0 komentarjev
Stanovanjski zakon je šel skozi DZ
Žiga Živulovič jr./BOBO

Promet z nepremičninami se je v letu 2020 zmanjšal, njihove cene pa so rasle naprej, je v pregledu stanja slovenskega trga nepremičnin v letu 2020 ugotovila Geodetska uprava RS. Rast cen nepremičnin je posledica povpraševanja, ki precej presega ponudbo v urbanih središčih in na turistično zanimivih območjih.

Rast cen stanovanjskih nepremičnin se je nadaljevala tudi v prvem četrtletju letošnjega leta; sodeč po preliminarnih podatkih se je celo še nekoliko pospešila. Poleg omejene ponudbe novih stanovanj na rast cen stanovanjskih nepremičnin vpliva občutna rast cen gradbenega materiala. Te so se v času pandemije zvišale zaradi dražjega transporta in surovin.

“Na ravni države so bile cene stanovanjskih nepremičnin in zemljišč za njihovo gradnjo leta 2020 v primerjavi z letom 2019 višje za tri do štiri odstotke,” so zapisali pri Geodetski upravi in dodali, da so bile cene višje praktično povsod po državi. Epidemija je sicer verjetno nekoliko upočasnila njihovo rast.

Upadu transakcij botrovala prepoved terenskih ogledov

Geodetska uprava RS je sporočila še, da se je število realiziranih transakcij s stanovanjskimi nepremičninami lani v primerjavi z letom 2019 zmanjšalo za 17 odstotkov. To število je sicer poskočilo februarja letos, ko je prenehala veljati prepoved opravljanja terenskih ogledov nepremičnin. Število transakcij je bilo aprila na približno enaki ravni kot v letu pred epidemijo.

“Zmanjšanje števila transakcij s stanovanjskimi nepremičninami je bilo skoraj izključno posledica omejevalnih ukrepov države za zajezitev epidemije, ki so večino časa omejevali tudi normalno poslovanje z nepremičninami. Povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah se v času epidemije namreč ni zmanjšalo,” so zapisali pri Geodetski upravi.

Razlike v cenah nepremičnin po Sloveniji so sicer velike in se zaradi razlik v rasti cen po obratu cen leta 2015 še povečujejo. Najvišje (in praviloma najbolj rastoče) so cene nepremičnin v Ljubljani, v gorenjskih in obalnih turističnih krajih (Kranjska Gora, Bled, Portorož, Piran), v okolici Ljubljane (Lavrica, Škofljica, Brezovica, Grosuplje, Domžale, Trzin, Mengeš, Medvode) in v Kranju, navaja Geodetska uprava.

Prav tako je bilo lani še naprej veliko povpraševanje po zemljiščih za gradnjo nepremičnine, ponudba z novogradnjami pa še vedno zaostaja za povpraševanjem. “Število transakcij z zazidljivimi zemljišči se je lani kljub epidemiji celo povečalo, in sicer v primerjavi z letom 2019 za štiri odstotke. To je predvsem posledica vse večjega povpraševanja po zemljiščih za gradnjo družinskih hiš,” so utemeljili pri Geodetski upravi.

stanovanja, bloki, nepremičnine
Borut Živulovič/BOBO

Kot so dodali na Geodetski upravi “veliko povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah kljub visokim cenam vzdržujejo predvsem zgodovinsko nizke obrestne mere in veliki prihranki prebivalstva. Nizke obrestne mere spodbujajo tako nakupe nepremičnin za lastno uporabo kot naložbene nakupe in investicije v gradnjo novih stanovanj za tržno prodajo.”

Negotovost poslovnih subjektov

Medtem ko je število transakcij s stanovanjskimi nepremičninami lani upadlo za 17 odstotkov, pa so v primerjavi z letom 2019 še večji upad zabeležili v številu transakcij s poslovnimi nepremičninami (pisarne, lokali). Število transakcij s poslovnimi nepremičninami je upadlo za 30 odstotkov, Geodetska uprava pa razlog pripisuje negotovosti v času pandemije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!