Od danes naprej na več lokacijah poteka množično cepljenje

Slovenija 11. Jun 202105:00 > 08:27 0 komentarjev
Cepljenje proti covidu-19.
Žiga Živulovič jr./BOBO

V zdravstvenih domovih (ZD) Trbovlje, Domžale, Murska Sobota in na Notranjskem bo danes in jutri na voljo cepljenje proti novemu koronavirusu brez predhodnega naročanja.

Potem ko so cepljenja brez vnaprejšnjega naročanja v preteklih dneh izvajali v Celju, Krškem, Ajdovščini, Sevnici in Bledu, so nabor lokacij za cepljenje brez predhodnega naročanja razširili še na območja Zdravstvenih domov (ZD) Trbovlje, Domžale in Murska Sobota ter na več cepilnih mest na Notranjskem.

Na cepljenje, ki bo potekalo danes in jutri, lahko pridejo vsi, ki so starejši od 16 let, še niso bili cepljeni, ki covida-19 niso preboleli v zadnjih šestih mesecih in so trenutno brez znakov okužbe.

S seboj imejte zdravstveno izkaznico

S trboveljske občine so sporočili, da se zainteresiranim osebam za cepljenje ni treba predhodno naročiti. S seboj je potrebno imeti zdravstveno kartico in osebni dokument. Drugi odmerek cepiva proizvajalca Pfizer, s katerim jih bodo cepili, bo na voljo predvidoma čez tri tedne, takrat bodo tudi tisti, ki se bodo cepili danes, cepili ponovno povabljeni na cepljenje. Na razpolago bodo imeli približno 300 odmerkov cepiva.

Neprijavljene bodo v soboto cepili tudi v ZD Domžale od 13.45 do 15.45. Na voljo bo 540 odmerkov cepiva Johnson & Johnson, za katerega je potreben samo en odmerek. Cepili pa bodo po vrstnem redu prihoda.

Na Notranjskem bodo cepili z AstraZeneco

Danes bo z množičnim cepljenjem prebivalstva začela tudi civilna zaščita Notranjsko. Cepljenje bodo izvajali skupaj z občinskimi štabi civilne zaščite desetih primorsko-notranjskih občin in štirimi zdravstvenimi domovi v notranjski regiji. Danes bo cepljenje potekalo v Kulturnem domu v Sežani in Krpanovem domu v Pivki.

V soboto pa bodo potekala cepljenja v zdravstvenih domovih v Postojni, Ilirski Bistrici, Cerknici in v športni dvorani Osnovne šole Hrpelje. V vseh šestih krajih bodo cepilne ekipe uporabljale cepivo proizvajalca AstraZeneca. Cepijo se lahko vsi prebivalci države, ne glede na kraj bivanja.

Sandi Curk, poveljnik regijskega štaba zaščite za Notranjsko je za STA povedal, da bodo cepili le s prvim odmerkom cepiva, bodo pa cepljeni dobili datum za drugi odmerek cepiva. Cepili bodo vse zainteresirane prebivalce Slovenije, starejše od 18 let. “Cepiva je na posameznih cepilnih mestih trenutno dovolj, NIJZ pa nam je obljubil dostavo še 10 tisoč enot cepiva, ki ga bomo hranili na enem od cepilnih mest in ga po potrebi dostavljali na druge lokacije. Cepiva je tako za vse zainteresirane dovolj, prav tako bo na posameznih cepilnih mestih tudi več cepilnih ekip,” je še povedal Curk.

Civilna zaščita
Bobo

V soboto bodo prvič brez naročanja cepili tudi v ZD Murska Sobota. Za prvo cepljenje nenaročenih v Pomurju imajo pripravljenih 1.500 odmerkov cepiva AstraZenece, cepili pa bodo od 12.30 do 19.30. Potrebna je kartica zdravstvenega zavarovanja. V Pomurju je precepljenost sicer med slabšimi v državi, v soboškem zdravstvenem domu pa pravijo, da pri naročenih odpovedi ni bilo.

Ob 10. uri bo potekala novinarska konferenca na kateri bodo predstavniki cepilnih centrov povedali, kdaj bodo posamezni termini cepljenja, kako se na to pripravljajo in kako tudi sicer poteka cepljenje v njihovih cepilnih centrih. Na  konferenci bodo sodelovali Bojana Beović, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije in vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ, Jernej Završnik, direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor, predstavniki ZD Ljubljana in Doroteja Štruc, vodja cepilnega centra ZD Celje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!