Poslanci so se zabavali: Nataša Sukič sama sebi izrekla opomin (VIDEO)

Slovenija 24. Apr 202417:51 2 komentarja

Med razpravo v parlamentu o referendumu o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja sta se sporekla poslanec SDS Zvone Černač in poslanka Levice Nataša Sukič, ki je kot podpredsednica državnega zbora vodila sejo. Černač je predsedujočo pozval, naj sama sebi izreče opomin, kar je tudi storila.

Poslanci na današnji izredni seji razpravljajo o predlogih odlokov o razpisu treh posvetovalnih referendumov: o obravnavi ureditve pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v DZ ter o gojenju in posedovanju konoplje za medicinsko rabo in omejeno osebno rabo.

Med razpravo je poslanec SDS Zvone Černač dejal, da je referendumsko vprašanje o ureditvi pomoči pri prostovoljnem končanju življenja nedopustno, saj 17. člen slovenske ustave govori o nedotakljivosti človeškega življenja in tem, da v Sloveniji ni smrtne kazni.

Predsedujoča seji, podpredsednica DZ in poslanka Levice Nataša Sukič ga je ob tem prekinila. “Opominjam vas, da tukaj ne govorimo o smrtni kazni, ampak o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. In to ni smrtna kazen. Zato nehajte, to je hujskanje in v bistvu že sovražni govor, tako da nehajte,” je predsedujoča pozvala poslanca opozicije.

Černač ji je odvrnil, da ga verjetno ni poslušala. “Zaradi tega člena ustave o nedotakljivosti človeškega življenja je v naši zakonodaji pomoč pri samomoru kaznivo dejanje. /…/ Očitno tega ne razumete, tudi predsedujoča ne,” je dejal Černač in poudaril, da je referendumsko vprašanje v direktnem nasprotju z omenjenim ustavnim določilom. “Če bi koalicija spoštovala ustavo /…/, tega odločanja sploh ne bi smelo biti,” je dodal in pozval h glasovanju proti.

“Spoštovani, dajte se držati preciznosti v razpravah,” mu je odgovorila Sukič. “Glejte, nedotakljivost življenja. Ena stvar je, če te nekdo ubije, se neprostovoljno dotakne tvoje pravice do življenja. Če se pa ti sam, avtonomno odločiš, da želiš umreti, ker je tvoje trpljenje neznosno zaradi bolezni, je pa to tvoja avtonomna pravica. To ne posega v nedotakljivost življenja, ker si ti lastnik lastnega telesa in svojega življenja. Zato res, dajmo že ločiti stvari, ker se pogovarjamo za parlament na nedostojno nizki ravni ali pa zanalašč zavajamo. Ne vem, kaj je na stvari, ampak tega si parlament ne more dovoliti. To so popolnoma ločene stvari in mešate hruške in jabolka,” je povedala predsedujoča.

Nato je Černač zahteval postopkovni predlog. “Verjetno se zavedate, predsedujoča, da ste s tem zelo grobo kršili poslovnik. Na mestu, kjer sedite, tega izvajanja ne bi smeli narediti. Kdo bo vam izrekel opomin, kdo vas bo sankcioniral, kdo bo uveljavil pravna pravila nad vašim nedostojnim in nepravnim ravnanjem, se sprašujem. Nihče, ker nad vami je samo sonce in modro nebo … ” je nadaljeval Černač, nato ga je Sukič vprašala, ali je to, kar govori, replika ali postopkovni predlog.

Po še nekaj prerekanja je Černač predlagal, naj si Sukič sama sebi izreče opomin, kar je tudi storila. “Sama sebi izrekam opomin. Ugodila sem vašemu postopkovnemu predlogu, ki sicer to ni bil,” je dejala in dala besedo naslednji poslanki. Poslance je odgovor očitno zabaval, saj se je po dvorani zaslišal smeh. Video njunega pregovarjanja si lahko ogledate na vrhu članka.

Poslanci bodo sicer o datumu izvedbe referendumov glasovali v četrtek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje