Cigler Kralj prisluhnil Kordišu glede razrešitve direktorice CSD Ljubljana

Slovenija 30. Mar 202217:11 > 18:03 1 komentar
Žiga Živulović jr.(BOBO) /Borut Živulovič (BOBO)

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) je uvedlo postopek razrešitve zoper direktorico ljubljanskega centra za socialno delo na poslansko pobudo poslanca Levice Mihe Kordiša.

Po tem, ko je višje sodišče februarja odločilo, da je direktorica Centra za socialno delo (CSD) Ljubljana Anja Osojnik nezakonito razrešila predsednika sveta zavoda – ko je omogočila volitve, s katerimi je bil razrešen predstavnik zaposlenih in hkrati predsednik sveta CSD Ljubljana Janko Cafuta – je svoje povedalo še pristojno ministrstvo.

Na pobudo poslanca Levice Mihe Kordiša je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj zoper direktorico Anjo Osojnik uvedel postopek razrešitve. “Direktorica je bila pisno seznanjena z razlogi za nameravano razrešitev,” je odgovoril Cigler Kralj na pisno pobudo Kordiša glede razrešitve direktorice CSD Ljubljana. V odgovoru še piše, da razlogi za nameravano razrešitev temeljijo na ugotovitvah višjega delovnega in socialnega sodišča. “Skladno z določbo tretjega odstavka 38. člena Zakona o zavodih je bila direktorici dana možnost, da se izjavi o razlogih za razrešitev, njen odgovor še pričakujemo,” še pojasnjuje Ciger Kralj. Na MDDSZ bodo dokončno odločitev o njeni razrešitvi sprejeli, ko bodo odgovor direktorice dobili in preučili.

Direktorica spisala “svoja” navodila

Spomnimo, da zgodba sega v lanski november, ko je Cafuta kot predsednik sveta želel sklicati sejo, na kateri bi med drugim predlagal razrešitev direktorice. Še pred odločanjem o njeni razrešitvi pa so bile novembra lani na CSD volitve, na katerih so zaposlenih glasovali o odpoklicu svojega predstavnika Janka Cafute z mesta člana sveta zavoda. Te volitve so potekale po navodilih, ki jih je določila kar direktorica sama.

Med drugim je odločila, da je za odpoklic predstavnika dovolj, če zanj glasuje tretjina zaposlenih. Proti razrešitvi Cafute je sicer glasovalo skoraj 60 odstotkov zaposlenih, a je bil zaradi novih pravil direktorice razrešen, zato je vložil tožbo. Višje delovno sodišče je februarja odločilo in nezakonito volitve razveljavilo, v sodbi pa med drugim še piše, da sprejemanje navodil za volitve in imenovanje oziroma odpoklic predstavnikov v svetu zavoda ni v pristojnosti direktorja, saj bi to pomenilo, da ima vpliv na nadrejen organ.

Anja Osojnik je postala direktorica CSD Ljubljana leta 2018. Zaposleni ji med drugim očitajo “samovoljno in avtoritarno vodenje ustanove”. Na nevzdržne razmer in svoje stiske pa so zaposleni v javnem pismu opozorili lani poleti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje