Čirič vzel nazaj svoje besede: 19-letnik ni umrl zaradi covida-19

Slovenija 14. Sep 202111:59 > 13:57 6 komentarjev
Miloš Čirič
RTV

Lobist Miloš Čirič se je na družbenem omrežju Twitter opravičil zaradi širjenja napačnih informacij o 19-letniku, ki naj bi po vrnitvi z maturantskega izleta v Grčiji umrl zaradi okužbe s koronavirusom.

Lobist Miloš Čirič je prejšnji teden v oddaji na tretjem programu RTV izjavil, da se je 19-letnik vrnil z maturantskega izleta in zbolel za covidom-19, nato pa umrl.

Pri tem se je na družbenem omrežju Twitter skliceval na “zelo zanesljive vire”, njegove informacije pa je na svojem profilu delil tudi premier Janez Janša.

twitter twitter
Twitter/Janez Janša
twitter twitter
Twitter/Janez Janša

Njegove informacije smo že prejšnji teden preverjali tako na ministrstvu za zdravje kot po slovenskih bolnišnicah, nihče med njimi pa ni imel podatkov o hospitaliziranem 19-letniku, ki bi zaradi covida-19 umrl. Obrnili smo tudi na agencijo Collegium Mondial Travel. Za N1 so pojasnili, da so v sklopu komunikacije po vrnitvi dijakov z izletov prejeli informacije, da naj bi ti imeli zgolj blažje simptome bolezni.

Opravičil se je po Twitterju

Naknadno je Čirič, ko so njegove besede zaokrožile po družbenih omrežjih, zapisal, da je izvedel, da starši želijo, da bi to ostalo skrito. Nato je konec preteklega tedna Čirič po Twitterju objavil še, da je bil fant iz Ljubljane in da je bil, kot so povedali na pogrebu, zaradi bolezni covid-19 obravnavan v ljubljanskem kliničnem centru. “Kasneje so strdki povzročili kapi, po drugi kapi je umrl. Po teh informacijah bodo nespod(s)obni ugotovili, kar jih zanima,” je dejal.

Po tednu dni nejasnosti, ali gre za resnične informacije ali ne, pa je Čirič sporočil, da “informacija ni točna”.

Za napačne navedbe, ki jih je izrekel v oddaji in jih pozneje tudi komentiral na družbenem omrežju, se je danes opravičil na svojem Twitterjevem profilu. “Ravnokar sem govoril z očetom fanta, za katerega sem dobil informacijo, da je umrl zaradi covida, od sicer zelo zanesljivega vira. Ta informacija ni točna! Fant je umrl zaradi strdkov, a ne zaradi covida. Za napako se globoko opravičujem staršem in vsem, ki jih je to prizadelo,” je zapisal Čirič.

Kot je še dodal, je informacijo dobil v torek pred oddajo in je ni imel časa preveriti. “V sredo zjutraj so mi jo še enkrat potrdili s pripombo, da starši ne želijo, da se o tem govori,” je razložil Čirič. Dodal je, da ni imel drugega namena, kot javnosti prenesti informacije, kako nevaren je virus, in poudaril, da je informacija zelo vplivala nanj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje