Covid-19: posvetovalne skupine ni več, Fafangel se z virusom ne bo več ukvarjal

Slovenija 24. Feb 202311:46 1 komentar
Mario Fafangel
N1

Posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa je danes nehala delovati, saj je covid-19 postal obvladljiv, je dejal Mario Fafangel. Ta se na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje s koronavirusom ne bo več ukvarjal.

Danes je tudi uradno prenehala delovati posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa. Razloge za prenehanje in rezultate delovanja skupine je novinarjem predstavil vodja skupine in epidemiolog Mario Fafangel. Spregovoril je tudi o dokumentu s predlogi in usmeritvami za pripravljenost in odzivanje na okužbe s koronavirusom v Sloveniji.

Kot je uvodoma povedal, so razmere stabilne, saj je R nekoliko nad 1. To pomeni, da v povprečju vsak okuženi na novo okuži malo več kot enega človeka. “Omikron dela to, kar smo navajeni. So nihanja okužb v valovih. Prav tako ni kakšnih novih priporočil, še vedno velja strategija, ki jo imamo zadnjih sedem mesecev,” je dejal.

Covid obvladljiv, zato ni več potrebe po skupini

Dodal je, da so razmere ob vstopu v četrto leto covida-19 bistveno drugačne kot leta 2020. Ne moremo več reči, da je zadeva nepričakovana. Tudi Svetovna zdravstvena organizacija je začela razmišljati, ali covid-19 še spada med bolezni, ki ogrožajo globalno javno zdravje. “Covid je zdaj povsod po svetu obvladljiv z vzpostavljenimi sistemi, kar pomeni, da ni več potrebe po specifični skupini, ki bi svetovala, obravnavala covid-19 kot nekaj posebnega, se sestajala, in zato se tudi ukinja posvetovalna skupina,” je sporočil Fafangel.

Ob tem se je zahvalil medijem za obveščanje prebivalcev, ki so se lahko na osnovi podatkov odločali o svojem zdravju. Zahvalil se je tudi celotni skupini, ki je štela več kot sto strokovnjakov z vseh področij.

Po njegovih besedah je bila skupina pomembna zlasti takrat, ko je bila javnost razdeljena. “Polovica populacije je trdila, da covid ne obstaja, pričakovanja so bila, da bomo šli v zimo z zaprtjem javnega življenja. V tistem trenutku ni bilo kakšnih evropskih smernic in priporočil. Takrat se je zbrala slovenska stroka in naredili smo priporočila in usmeritve za jesen in zimo, ki še danes veljajo in se v sedmih mesecih niso spremenila, saj temeljijo na močnih strokovnih dejstvih,” je povedal in dodal, da je to spremenilo zadeve.

Fafangel končuje poglavje s covidom-19

Skupina se je srečala na 21 sejah ter pripravila 28 mnenj in dva osrednja dokumenta. Vmes so vseskozi potekali neformalna komunikacija in usklajevanja.

Prvi dokument so bila priporočila za jesen in zimo, ki veljajo še zdaj, drugi dokument pa so priporočila in usmeritve za srednje in dolgoročno upravljanje s covidom-19 in drugimi povzročitelji nalezljivih bolezni in bo objavljen na spletni strani NIJZ, je povedal Fafangel. “Ta dokument je drugačen in je namenjen odločevalcem. Govori o tem, kako dosežemo nivo, da bo naša družba odporna proti tem in drugim pandemijam. Pričakujem, da ga bodo odločevalci skrbno prebrali.”

Dokument tako govori predvsem o tem, na kaj mora biti človek pripravljen, pazljiv na bolezni, ki preskakujejo z živali na človeka, prav tako obravnava dejavnik podnebnih sprememb. “Pomembni so digitalizacija in digitalna pismenost, cepljenje, zaupanje v cepljenje, primerna komunikacija, globalna solidarnost (okoli cepljenja in nasploh), pri čemer se v zadnji epidemiji svet ni najbolje odrezal. Zdravje mora biti skrb za vse,” je poudaril Fafangel.

Ob koncu je Fafangel še dejal, da je bila pot dolga: “Šli smo od kaosa do normale.” Povedal je, da z ukinitvijo skupine tudi sam prevzema druge naloge na NIJZ, ki niso več vezane na covid-19. Vodenje centra za nalezljive bolezni na NIJZ tako sedaj prevzema Marta Grgič Vitek, ki bo center “zagotovo vodila bolje, kot sem ga vodil jaz”, je prepričan Fafangel.

“Vredno je bilo iti skozi to pot. Skoznjo bi šel še enkrat,” je dejal ob koncu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje