Črni petek: naj vas ne odnese

Magazin 24. Nov 202119:00 0 komentarjev
črni petek
PROFIMEDIA

Oglasi za popuste, ki jih prinaša t. i. črni petek, skačejo pred naše oči z vseh strani. A to res ni razlog za brezglavo nakupovanje.

Iz ZDA smo v slovenski prostor uvozili že mnogo stvari, med njimi tudi t. i. črni petek. To je dan, ko imajo v ZDA res velike popuste in v predcovidnih časih smo vsako leto tudi gledali prizore neverjetne gneče v trgovinah, kjer so ponujali popuste v višini 70, 80 ali celo 90 odstotkov. Črni petek se je razširil po vsem svetu in prav čudno bi bilo, da ne bi prišel tudi k nam.

Vsako leto pa se to obdobje popustov, ki naj bi veljali le ta ta dan, malo podaljšajo. Letos so trgovci na črni petek začeli opozarjati že po prvem novembru, številni so popuste imeli že prejšnji teden, čeprav je črni petek 26. novembra. Čeprav so nekatere ponudbe v okviru razprodaj res ugodne, pa niso vse tako neverjetne, kot se zdi na prvi pogled, opozarjajo v Zvezi potrošnikov Slovenije. Potrošnikom svetujejo, da se na razprodaje dobro pripravijo, nasvete potrošnikom pa so pripravili tudi v mreži Evropskega potrošniškega centra (EPC).

črni petek
PROFIMEDIA

Naj vas nakupi ne pahnejo v rdeče številke

“Kupujte, kar potrebujete, toliko, kot potrebujete, predvsem pa naj vas ti nakupi ne pahnejo v rdeče številke. Določite si proračun, koliko lahko zapravite, če se impulzivnim nakupom ne morete odpovedati,” so poudarili v Zvezi potrošnikov Slovenije. Potrošnikom med drugim svetujejo, da dan pred črnim petkom preverijo spletne strani trgovcev, saj ugodne ponudbe ali kode za popust navadno začnejo veljati takoj po polnoči, da preverijo ponudbo pri drugih trgovcih, da o izdelku poiščejo čim več informacij in da preverijo spletne cene trgovcev – če so te v tem primeru nižje, potrošnikom svetujejo, da trgovca vprašajo za popust.

“Če izdelek ni takšen, kot ste pričakovali, imate pri spletnem nakupu možnost, da izdelek v 14 dneh vrnete trgovcu, on pa vam mora vrniti kupnino. Veliko spletnih trgovcev ima rok za vračilo izdelkov še daljši, vendar preverite, ali to velja tudi na črni petek,” so opozorili.

Na zvezi sicer enoznačnega odgovora na to, ali so ponudbe, ki jih dajejo trgovci, res odlične, nimajo. So pa ob tem izpostavili raziskavo angleških kolegov, ki so z načrtnim spremljanjem cen ugotovili, da je 99,5 odstotka “neverjetnih ponudb” enakih ali celo bolj ugodnih v drugih obdobjih. V raziskavi so preverili več tisoč cen in ugotovili, da potrošniki z nakupom na črni petek skoraj zagotovo ne bodo dosegli najnižje cene v letu.

črni petek
PROFIMEDIA

Izogibajte se impulzivnim nakupom

Na previdnost, ko gre za ponudbe črnega petka ali spletnega ponedeljka, ki sledi kmalu zatem, opozarjajo tudi v Evropskem potrošniškem centru (EPC) Slovenija. Kot navajajo, se nekatere ponudbe morda zdijo ugodne, vendar v resnici ni nujno tako.

Študije kažejo, da so pričakovanja kupcev glede popustov zelo visoka. Izjave, kot so “samo še pet izdelkov” ali “ta izdelek si ogledujejo tudi druge stranke”, ustvarjajo dodaten pritisk na kupce. Če nakup ni nujen, se je zanj bolje odločiti po praznikih, svetujejo v EPC, kjer so pripravili tudi nekaj nasvetov za trajnostno nakupovanje. Med drugim svetujejo, da se ljudje izogibajo impulzivnim nakupom, naredijo ciljni izbor izdelkov, primerjajo cene …

Ker nakupovanje prek spleta narašča, pandemija covida-19 pa ga je še okrepila, v EU od začetka letošnjega leta pri plačevanju prek spleta veljajo strožja pravila. Kupec mora ponudniku storitev, na primer spletnemu trgovcu, potrditi, da ta nakup res opravlja prav on, kar potrdi z dvema od treh obstoječih načinov za potrditev identitete. Banke so to uredile v svoji spletni ali mobilni banki ali s posebno aplikacijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!