Črnjani za N1: Po treh dneh so nas z bagrom rešili iz hiše

N1 video 07. Avg 202319:03 0 komentarjev

Za domačini Črne na Koroškem so napeti dnevi. Podivjane vode so jim uničevale in rušile domove ter ogrožale njihova življenja. Brez mobilnega signala so ostali v negotovosti, hrana pa je v kraj prišla šele z vojaki. Ekipi N1 so zaupali težke zgodbe in misli, ki so jih obhajale med divjanjem narave.

“Stanje je danes super,” je ekipi N1 v Črni na Koroškem povedal Klemen Pušnik. Kot pravi, si je bolj, kot je šlo deževje h koncu, želel prijeti za lopato in začeti čistiti razdejanje, ki ga je v njegovem lokalu pustila podivjana voda.

“Tri dni smo iz prvega nadstropja nemočno gledali meter in pol visoko deročo vodo,” je povedal Pušnik. Družino je v nedeljo rešil šele gasilec, ki se je mimo hiše peljal z bagrom. “Z lopato je celo družino s psom vred dvignil iz stavbe in nas nato odpeljal k staršem, ki niso bili tako prizadeti,” še pove.

Ob prihodu deroče vode je morala dom zapustiti tudi Črnjanka Urša Prevalnik. “V hiši je bilo 70 centimetrov vode. Zaščitili smo kar se je dalo, zdaj pa sami vidite kako je,” je povedala za N1.

Na pomoč so ji danes priskočili prijatelji, ki čistijo razdejanje okoli hiše, že med ujmo pa ji je pomagal tudi sosed. Ob hiši jim je zgradil nasip, ki je preprečil najhujše, pri njem pa so preživeli tudi dve najtežji noči. “Hvaležna sem čisto vsakemu, ki je pomagal,” je povedala med solzami.

Ob nevarnosti, ki jo je predstavljala deroča voda, je vse skupaj otežil še izpad mobilnega omrežja. “Nismo se mogli obveščati,” je povedal Robert Kurnik, ki je dogajanje opisal kot apokaliptično.

Da se je vse skupaj zgodilo bliskovito, je pritrdil tudi gospod, ki v Črni živi zadnjih 17 let. “Kar naenkrat je udarila voda. Ničesar nismo mogli storiti,” opisuje nemoč, ki so jo doživljali. Kot je še povedal, so prve pošiljke hrane do njih prišle v nedeljo skupaj z vojsko. Do takrat, pravi, so si morali pomagati sami.

Zelo podobno zgodbo je novinarju N1 Mihi Orešniku pripovedoval tudi starejši par. “K sreči imam star štedilnik, v katerem sem zakurila in spekla kruh,” je povedala gospa.

V Črni je odstranjevanje naplavin in blata že v polnem teku. Povsod brnijo delovni stroji, s katerimi skušajo gasilci, vojaki in prostovoljci očistiti kupe nanosov. “Če vojske ne bi bilo, ne vem kako bi … no pa tudi gasilcev,” je poudaril starejši gospod.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!