Čudežni sadež: odličen za ščitnico, imunski sistem in prebavo

Navdih 10. Maj 202419:22 5 komentarjev
aronija
Foto: PROFIMEDIA

Sadežu pogosto pravijo tudi "čudež narave". Z rednim uživanjem tega sadja lahko okrepimo svoje zdravje in dobro počutje na naraven način.

Aronija je po mnenju mnogih najbolj zdrav sadež na svetu, prihaja pa iz Severne Amerike. Danes jo gojijo po vsem svetu, tudi v Sloveniji. V Evropi je najbolj razširjena na območju držav bivše Sovjetske zveze, največji evropski pridelovalki in izvoznici aronije pa sta Poljska in Bolgarija.

Aronija pravzaprav nima naravnih sovražnikov, poleg tega pa je odporna proti ekstremnim temperaturam.

Aronijo lahko uživamo svežo, uživa pa se jo v majhnih količinah. Lahko jo zamrznemo, posušimo, skuhamo kot marmelado, sok, sirup ali kompot, piše Danas.rs.

Aronija ima visoko vsebnost antioksidantov, vključno s karotenoidi, flavonoidi, in fenolnimi spojinami, ki so povezane z zmanjšanjem tveganja za različne bolezni, vključno s srčno-žilnimi boleznimi in vnetji.

Poleg tega vsebuje tudi vitamine A, C, E, B-kompleks, minerale, vlaknine in druge hranilne snovi, ki so koristne za zdravje.

Spodbuja delovanje ščitnice, zato je priporočljiva za ljudi s hipertiroidizmom (prekomerno delovanje ščitnice). Poleg tega lahko aronija pomaga pri preprečevanju nastanek bolezni srca in ožilja, znižuje visok krvni tlak in holesterol ter spodbuja nastajanje dobrega holesterola.

Spodbuja tudi delo jeter, blagodejno pa lahko vpliva tudi na prebavo, pomirja krče, bolečine v črevesju, napenjanje, zmanjšuje vnetja črevesne sluznice in ustavlja drisko. Aronija je koristna tudi pri vnetju sečil, še piše N1 Zagreb.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje