Dan slovenskega športa: pred 21 leti prva zlata odličja na OI za Slovenijo

Slovenija 23. Sep 202107:41 > 13:37 0 komentarjev
Dan slovenskega športa
Profimedia

Danes je dan slovenskega športa. Številni športni dogodki bodo potekali po vsej državi. Na današnji dan leta 2000 so za samostojno Slovenijo prvi zlati olimpijski odličji leta 2000 v Sydneyju osvojili veslaški dvojni dvojec Iztok Čop in Luka Špik ter strelec Rajmond Debevec.

Prvi del praznika se je začel ob 9. uri v parku Tivoli v Ljubljani z več kot 30 različnimi športnimi dejavnostmi. Udeležilo se jih je 2.000 otrok, starejših in evropskih gostov. Sledila sta odprtje razstave in slovesnost z nagovorom zlatega olimpionika Miroslava Cerarja ter predsedniški tek.

Dan slovenskega športa Dan slovenskega športa
Borut Živulović/BOBO
Dan slovenskega športa Dan slovenskega športa
Borut Živulović/BOBO
Dan slovenskega športa Dan slovenskega športa
Borut Živulović/BOBO

Dan športa so odprli evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, mladino in šport Marija Gabriel, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec in predsednik OKS Bogdan Gabrovec.

Na Blejski promenadi pod Festivalno dvorano na Bledu bo ob 19. uri potekala državna proslava. Ob tej priložnosti bo tudi uradno odprtje evropskega tedna športa, ki bo potekal do 30. septembra.

Predsednik vlade Janez Janša bo imel osrednji nagovor, spregovorili bodo tudi predsednik Evropskih olimpijskih komitejev Spiros Kapralos, nekdanji kapetan grške vaterpolske reprezentance, ter Gabrovec in komisarka Gabriel. Janša bo ob tej priložnosti ob 20.30 v Vili Bled gostil tudi sprejem za slovenske olimpijce in paralimpijce.

Državni zbor je 18. junija 2020 s 74 glasovi za in enim proti sprejel spremembo zakona o praznikih, in tako je 23. september postal dan slovenskega športa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!