Šolniki bodo stavkali 9. marca

Slovenija 18. Feb 202206:26 > 18:20 6 komentarjev

Velika večina zaposlenih v vzgoji in izobraževanju se je izreklo za stavko, ki se bo začela 9. marca. "Glasovanje je bilo opravljeno na 731 zavodih. Več kot 91 odstotkov od skupno 40.000 sodelujočih je podrplo stavko," je dejal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. Stavko bodo izvedli tako, da pouka ne bo, je dodal.

V glasovanju o stavki je sodelovalo 40.729 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju v 731 zavodih. Za stavko je glasovalo 37.248 oziroma 91,4 odstotka sodelujočih, proti pa jih je bilo 3.481 zaposlenih. Glasovanje je potekalo en teden. “Odločitev je plebiscitarna. Vedeli smo, da je nezadovoljstvo zaposlenih v vzgoji in izobraževanju splošno, a rezultat nas je kljub temu presenetil,”” je dejal Štrukelj. Dodal je, da bo 9. marec prvi dan stavke in “upamo, da tudi zadnji.”

Pri glasovanju o stavki so ob članih sindikata Sviz sodelovali tudi številni zaposleni, ki niso sindikalno organizirani. “Od danes naprej ne bo mogoče več prepričljivo manipulirati z očitki o instrumentalizaciji in politizaciji Sviza, ne bodo več prepričljive diskreditacije, ki jih ženejo različna rumena medijska trobila. Ta se v tem trenutku sesuvajo v prah. Volja, ki jo izraža Sviz, je splošna, plebiscitarna volja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju in te številke govorijo same po sebi,” je poudaril Štrukelj.

Tako množična podpora stavki je po oceni Štruklja posledica “nespoštljivega odnosa vlade do skrajnih naporov, ki jih zaposleni v vrtcih in šolah vlagajo za to, da so vrtci in šole ostali odprti kljub tveganjem, ki so bila v zadnjem obdobju izrazito locirana v vzgoji in izobraževanju. “Stavka je glas za vrnitev osnovnega dostojanstva zaposlenih v vzgoji in izobraževanju in glas proti nespoštljivemu odnosu vlade do zaposlenih,” je še poudaril Štrukelj. Po njegovi oceni jih vlada “brutalno ignorira”.

Stavka se bo torej začela v sredo, 9. marca, ko bodo šole in vrtci zaprti. Koliko časa bo ostalo tako, je po besedah Štruklja odvisno od od vladne strani. Poudaril je, da so se v sindikatu pripravljeni na pogajanja. Dokler stavkovnih zahtev ne bodo rešili, bo stavka ostala aktina in delujoča.

Kot je dejal Štrukelj, si želijo, da bi se vlada z njimi dogovorila še pred začetkom stavke. “Če jo bomo izvedli, jo bomo izvedli tako, da bodo šole zaprte,” je še napovedal. V nadaljevanju bodo stavko prilagajali razmeram in poteku dogodkov, glavno besedo pa bo imel stavkovni odbor, je še napovedal. Tako se bodo naslednji dan opredelili do njenega nadaljevanja in odločili, kako in kdaj se bo nadaljevala.

Po Štrukljevih besedah bi morala sedaj vlada oblikovati skupino, ki bi se opredelila do stavkovnih zahtev. “Kar se nas tiče, se lahko začnemo pogajati ta trenutek, žogica je na nasprotni strani igrišča,” je poudaril.

Ministrstvo obžaluje odločitev Sviza

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport obžalujejo odločitev Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) o stavki, “saj so pogajanja v okviru vladne pogajalske skupine še v teku”. Poleg tega se jim zdi to ravnanje v danih razmerah nepotrebno, so sporočili z ministrstva.

V odzivu so zapisali, da je splošna preobremenjenost prisotna na vseh nivojih družbe, zato so z vodstvi vzgojno-izobraževalnih zavodov redno v dialogu in jim pomagajo “pri reševanju dilem in izzivov, povezanih z izvajanjem ukrepov za preprečevanje širjenja virusa ter tudi z izzivi glede odsotnosti zaposlenih in izvajanjem izobraževanja”.

Stavka je strnjena v dve bistveni zahtevi. Ena je zahteva po takojšnji sklenitvi sporazuma o vrednotenju in plačilu dodatnega dela, ki nastaja z obvladovanjem epidemije covida-19 v vseh vzgojno-izobraževalnih zavodih. Druga pa je zahteva po zvišanju plač vsem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju. (STA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje