Danes goduje sv. Martin – zaščitnik vinarjev

Slovenija 11. Nov 202206:34 0 komentarjev
Martinovo
Borut Živulović/BOBO

Vinogradniki in vinarji danes zaznamujejo martinovo, zanje prazničen čas, ko se vegetacijska doba umiri in gre narava počasi proti zimskemu počitku. Na ta dan za družinskimi mizami in na različnih martinovanjih po Sloveniji postrežejo značilne jedi, ki se po regijah razlikujejo, a nikjer ne smejo manjkati gos, mlinci, rdeče zelje in vino.

Dogajanje ob martinovem pomeni simboličen zaključek vinogradnikovega truda v vinogradu in je namenjeno predstavitvi vinogradnikov, vinarjev ter njihovega mošta in mladih vin. Za vse, ki živijo izključno od grozdja in vina, je to največji praznik.

“Svet’ Martin nar’di iz mošta vin” pravi star slovenski ljudski rek o martinovem prazniku. Legenda pravi, da je skromni Martin pozimi srečal berača, ki ni imel obleke, zato mu je podaril polovico svojega plašča. Po tem dejanju so ga iskali, da bi ga imenovali za škofa, a se je v svoji skromnosti skril, njegovo skrivališče pa naj bi izdale gosi z gaganjem.

Ne le na vinorodnih območjih, temveč tudi drugod po Sloveniji različna društva in predvsem gostinci god svetega Martina zaznamujejo z organizacijo družabnih, etnoloških in športnih prireditev, ki se bodo v glavnem zvrstile konec tedna. Dogajanje po krščanski tradiciji spremlja krst mladega vina, prav tako ne manjka najznačilnejše kulinarične ponudbe.

V Mariboru bo na martinovanje mogoče z brezplačnim avtobusom

Največ ljudi vsako leto privabi največje javno martinovanje v Mariboru, ki se bo po dveh letih odpovedi zaradi epidemije tudi v letošnji izvedbi začelo natančno ob 11. uri in 11 minut. Na Trgu Leona Štuklja se takrat zbere tudi do 20.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine.

martinovanje
Milos Vujinovic/BOBO

Organizatorji dogodek obogatijo s prihodom vinskih kraljic, trgačev in folkloristov ter predstavnikov vinskih redov in bratovščin, ki obhodijo mestno jedro, s seboj pa prinesejo jesenske pridelke in dobrote, da se simbolično zahvalijo jeseni.

Letošnji dogodek bo sicer prvič potekal kar na šestih lokacijah, za zabavo pa bodo skrbeli Prisrčniki, Poskočni muzikanti in Karneval band. Od 9. ure bo uporaba avtobusov na vseh linijah mestnega prometa brezplačna proti mestu, od 16. ure do konca voženj avtobusov pa iz centra mesta.

Na Ptuju “mali fašenk”

Veliko martinovanje se bo ob isti uri začelo tudi na Ptuju, kjer je dogodek povezan z začetkom priprav na tradicionalno kurentovanje, saj je ta praznik pri njih znan tudi kot “mali fašenk”. Dogodek bo slovesno odprla županja Nuška Gajšek, razglasili bodo vinsko kraljico, princi karnevala pa bodo prvič napovedali začetek predpustnega časa.

Veselo bo tudi v nekaterih drugih, predvsem vinarsko najbolj razvitih krajih po državi, še več prireditev pa bo potekalo tudi ves konec tedna.

Ob tem velja opozorilo policistov, da vinjeni ljudje ne sodijo za volan. Policija bo tudi letos v času martinovih dogodkov izvajala poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov, zato je bolje in ceneje, predvsem pa varneje, v primeru odhoda na praznovanje izbrati sredstva javnega prevoza, taksije ali alternativne načine vračanja z zabav.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!