Veljati je začel zakon o nujnih ukrepih v zdravstvu

Slovenija 14. Jul 202109:49 > 10:28 0 komentarjev
zakon o nujnih ukrepih v zdravstvu
Goran Stanzl/PIXSELL/BOBO

Veljati je začel zakon o nujnih ukrepih v zdravstvu. Potem ko so v torek zvečer poslanci DZ sklenili, da razpis zakonodajnega referenduma o zakonu ni dopusten, je bil namreč objavljen v uradnem listu.

Ukrepi iz zakona o nujnih ukrepih v zdravstvu, ki je začel veljati z današnjim dnem, so ocenjeni na 66,6 milijona evrov. Zakon pa med drugim prinaša finančno spodbudo za specializante družinske medicine.

Država bo sredstva za ukrepe iz zakona zagotovila iz proračunske rezerve oziroma finančnih načrtov ministrstev ter rezervacij dopolnilnih zdravstvenih zavarovalnic.

Zakon med drugim daje podlago, da lahko ministrstvo za zdravje nameni sredstva za štipendije na področju zdravstva. Naslavlja tudi zadnja leta upadajoče zanimanje za specializacijo družinske medicine in uvaja finančno spodbudo v višini 20 odstotkov urne postavke osnovne plače specializanta družinske medicine. Do njega so upravičeni zdravniki, ki so se na specializacijo prijavili v letih 2021 in 2022. Prinaša tudi financiranje dodatnih specializacij klinične psihologije.

zakon o nujnih ukrepih v zdravstvu
Žiga Živulović jr./BOBO

V postopku sprejemanja zakona, ki ga je DZ potrdil 7. julija s 47 glasovi za in 25 proti, je opozicijskim strankam z dopolnilom uspelo spremeniti način izvedbe razpisa za skrajševanje čakalnih dob, tako da bodo najprej zapolnili zmogljivosti izvajalcev v javni zdravstveni mreži.

Poleg ukrepov na področju zdravstva zakon uvaja še dodatke v času razglašene epidemije covida-19 za ravnatelje, pa tudi za župane, podžupane, direktorje občinskih uprav in načelnike upravnih enot. Zakon daje tudi podlago za podaljšanje ukrepa nadomestila plač delavcem zaradi odrejene karantene na domu ali nemožnosti opravljanja dela zaradi višje sile od 1. julija do 31. decembra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!