Stavka v Hotelih Bernardin: “Uprava nas potiska v novodobno suženjstvo”

Zaposleni v Hotelih Bernardin danes stavkajo. Med drugim zahtevajo, da lastnica Sava Turizem zaustavi prenos sobaric na zunanje izvajalce in takojšnjo uskladitev osnovnih plač z lansko inflacijo. Na obmorski promenadi v Bernardinu je potekal protestni shod. "Uprava Save Turizem nas potiska v novodobno suženjstvo," je povedala predsednica sindikata gostinstva in turizma v Savi Turizem Jelica Pintarić. Sobarice vladi očitajo, da jih je pustila na cedilu. V Savi Turizem pa odgovarjajo, da bodo sobarice še naprej imele zaposlitev za nedoločen čas in višje plače.

Delavci v Hotelih Bernardin želijo s stavko doseči preklic načrtovanega prenosa sobaric na zunanje izvajalce, odpravo plačnih nesorazmerij, takojšnjo uskladitev osnovnih plač z lansko inflacijo (10,3 odstotka), sklenitev aneksa k podjetniški kolektivni pogodbi, dvig povračila stroškov prevoza na delo na 21 centov na kilometer ter polno nadomestilo plače za čas trajanja stavke.

Preberite še: Stavka “poslednjih redno zaposlenih” sobaric Save Turizem

“Res je, da smo za upravo zgolj sobarice, toda dostojanstva si ne bomo dovolile vzeti,” je na protestnem shodu na promenadi pred hotelom povedala predsednica sindikata gostinstva in turizma v Savi Turizem Jelica Pintarić. “Tej družbi smo pustile dolga leta svojega življenja, bile pripadne in lojalne družbi, ki se nas zdaj želi rešiti kot smeti.” Čiščenje v Hotelih Bernardin naj bi sicer prevzelo podjetje Aktiva čiščenje.

Vladi očitajo, da jih je pustila na cedilu, ministri pa naj bi svojo odgovornost prelagali drug na drugega. “Uprava Save Turizem nas potiska v novodobno suženjstvo. Vsa leta smo bile podplačane, pa smo bile tiho, ker smo verjele, da bo boljše. Danes nas ta isti delodajalec brezkompromisno pošilja drugam, v negotovost, v družbo, ki jo obravnava inšpektorat za delo zaradi kršitev, ki se dogajajo delavcem pri tem delodajalcu,” je bila ostra Pintarić.

Dodala je, da se daje kapitalu prednost pred ljudmi, vendar pa kapital ne bo skrbel za goste in jih ne bo privabljal. “Spoštovani gospodi ministri in spoštovani predsednik vlade, me nismo nebodigatreba, me nismo le strošek. Me smo delavke in vam ne bomo pustile vzeti dostojanstva. Zato se bomo proti ‘outsourcingu’ borile še naprej, kamorkoli nas bodo prodali,” je povedala.

Na protestnem shodu, ki so se ga med drugim udeležili predstavniki Sindikata gasilcev in Sindikata mladi plus, je Pintarić prebrala tudi nekaj izjav sobaric: “Počutim se izdano, ponižano in ničvredno za vsa leta trdega dela v firmi”, “Smo zelo prizadete, ponižane in izdane. Najhuje je, da se obnašajo, kot da gre za prenos predmetov, ne pa ljudi.”

stavka v Hotelu Bernardin stavka v Hotelu Bernardin
Denis Sadiković/N1
stavka v Hotelu Bernardin stavka v Hotelu Bernardin
N1
stavka v Hotelu Bernardin stavka v Hotelu Bernardin
N1
stavka v Hotelu Bernardin stavka v Hotelu Bernardin
N1
stavka v Hotelu Bernardin stavka v Hotelu Bernardin
N1
stavka v Hotelu Bernardin stavka v Hotelu Bernardin
N1
stavka v Hotelu Bernardin stavka v Hotelu Bernardin
N1
stavka v Hotelu Bernardin stavka v Hotelu Bernardin
N1
stavka v Hotelu Bernardin stavka v Hotelu Bernardin
N1
stavka v Hotelu Bernardin stavka v Hotelu Bernardin
N1
stavka v Hotelu Bernardin stavka v Hotelu Bernardin
N1
stavka v Hotelu Bernardin stavka v Hotelu Bernardin
N1
stavka v Hotelu Bernardin stavka v Hotelu Bernardin
N1

Podporo stavkajočim je na protestnem shodu izrazila tudi Irena Jaklič Valenti, sekretarka primorskega odbora Sindikata gostinstva in turizma. Izločitev sobaric bi po mnenju sindikata pomenila odtujitev srčike hotela, po njihovi oceni pa gre za sporen poslovni model. “Tukaj in danes pa ne gre le za boj 38 sobaric v Hotelu Bernardin, ampak je boj vseh sobaric, čistilk, peric, nadzornic in gospodinj na ostalih destinacijah skupine Sava Turizem, ki so že ‘outsourcane’ k zunanjim izvajalcem in bijejo svoj boj za ‘insourcing’,” je še povedala Jaklič Valenti.

Do ‘outsourcinga’ so v sindikatu kritični, ker so v dosedanjih primerih ugotovili, da ta model ne izkazuje odgovornosti do zaposlenih, tepta človekove pravice in pravice do dostojnega dela, zmanjšuje odgovornost do gostov, ki plačajo te storitve, potencira slabšanje delovnih pogojev in slabi privlačnost teh zaposlitev, je med drugim naštela Jaklič Valenti. Sindikat je vsem odločevalcem, vladi, ministrom in SDH nakazal več možnih rešitev, a preboj se po njenih besedah ni zgodil. “Če vam je res mar za te ljudi, dokažite z dejanji. Stop prekarnosti in stop ‘outsourcingu’,” je dodala.

Vodja pogajalske skupine v družbi Sava Turizem Igor Škrinjar je povedal, da so bila dopoldanska pogajanja s sindikalno stranjo neuspešna. “Naša skrb je najprej, da oba hotela v družbi Sava Turizem na Obali delujeta nemotena, da je poskrbljeno za vse goste in da stavka povzroči družbi najmanjšo povzročeno škodo,” je dodal.

Glede ‘outsourcinga’ pa je dejal, da je pogodba z izvajalcem že podpisana in da je za varnost vseh poskrbljeno. Vsi zaposleni bodo imeli po njegovih besedah še naprej pogodbe za nedoločen čas in višje osnovne plače. Prav tako bodo imeli nove stroje in čistila, zato bo njihovo delo lažje. “‘Outsourcing’ ni na Obali nič posebnega, saj družba že zadnjih deset let ‘outsourca’ dejavnost čiščenja na destinacijah San Simon, Salinera, Vile park in del Histrion,” je povedal in dodal, da gre v bistvu za ‘outsourcing’ 10 odstotkov kapacitet.

Glede sindikalnih zahtev, ki po njegovih besedah niso bile natančno pojasnjene, pa je povedal, da se družba že ves čas ukvarja z zaposlenimi, v letu 2023 je tako za stroške dela dodatno namenila 3,4 milijona evrov, prav tako naj bi lani izplačala enega najvišjih regresov. Sindikati zahtevajo tudi uskladitev plač z inflacijo. Škrinjar je dejal, da bi to družbo pahnilo v izgubo in ogrozilo stabilnost v naslednjih letih. Je pa vodstvo predvidelo dvig plač vsem zaposlenim s 1. marcem, in sicer za 130 evrov. To bi po besedah predstavnika podjetja pomenilo, da bi se plača več kot polovici zaposlenih dvignila za več kot deset odstotkov, kolikor so zahtevali sindikati.

Sava Turizem, pod okrilje katere sodijo Hoteli Bernardin, je v lasti družbe Sava, katere 90-odstotna lastnica je prek Slovenskega državnega holdinga in Kapitalske družbe država.

Vodstvo Save Turizem tudi vztraja, da dosledno spoštujejo zakonodajo, prenos zaposlenih pa med drugim pripisujejo sezonski naravnanosti podjetja. “Smo izredno sezonsko naravnano podjetje, v katerem je težko uravnavati nihanja števila zaposlenih sobaric. Na Obali je na primer v nizki sezoni lahko zasedenih manj kot 100 sob dnevno, v visoki sezoni pa 750 sob dnevno,” so v začetku meseca pojasnili odločitev.

Stavko spremljali pristojni inšpektorji

Stavko so po informacijah STA spremljali tudi pristojni inšpektorji. Na Inšpektoratu RS za delo naj bi namreč želeli spremeniti dozdajšnjo prakso obravnavanja stavk na podlagi prijav, ko je že vsega konec, njihova prisotnost na dogodku pa naj bi lahko preprečila morebitno izvajanje pritiskov na stavkajoče, onemogočanje ali omejevanje stavke, nadomeščanje stavkajočih delavcev z drugimi in podobno.

Preberite še: “Če zamuja direktor, ga nihče ne pogreša. Če ni nas, opazijo vsi”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.