Dars obžaluje, da so uničili slovenski grb: “To se ne bo ponovilo”

Slovenija 20. Mar 202413:43 9 komentarjev

V društvu Heraldica Slovenica so ogorčeni nad slovesnostjo v karavanškem predoru, na kateri so uničili slovenski grb. Na Darsu, ki so organizirali dogodek, so za N1 povedali, da obžalujejo, da se je ob preboju stene poškodoval grb, ob tem pa zagotavlja, da se to v prihodnje ne bo ponovilo.

Na ponedeljkovi slovesnosti ob preboju druge cevi karavanškega predora so s strojem uničili tudi na steno naslikan slovenski grb. Ogorčenje nad tem početjem so izrazili v Grboslovnem in zastavoslovnem društvu Heraldica Slovenica.

Na uničenje grba so se zdaj odzvali na Darsu, ki je organiziral ponedeljkovo slovesnost. V družbi dogodek obžalujejo. “Žal se je ob preboju, ob želji zagotoviti dovolj veliko odprtino za varen prehod delavcev z avstrijske strani, opravil prevelik poseg,” so povedali za N1. Obenem so zagotovili, da bodo v “prihodnje vso skrbnost namenili temu, da se kaj takega ne ponovi”.

Po mnenju društva sta bila sicer pri uničenju grba kršena zakona o grbu, zastavi in himni in o varstvu javnega reda in miru. Zakon o grbu, zastavi in himni namreč navaja, da grba ni dovoljeno uporabljati tako, da se krni ugled države. Zakon o varstvu javnega reda in miru pa določa, da se kaznuje z denarno globo, kdor na javnem kraju namenoma poškoduje ali uniči grb Slovenije.

“Naše ogorčenje je bilo toliko večje, ker očitno noben od predstavnikov države niti za trenutek ni pomislil, da bi bilo z navedenim ravnanjem pravzaprav karkoli narobe,” so v društvu Heraldica Slovenica zapisali v protestnem pismu na svoji spletni strani. Slovesnosti sta se udeležila tudi premier Robert Golob in koroški deželni glavar Peter Kaiser.

PREBOJ VZHODNE CEVI AVTOCESTNEGA PREDORA KARAVANKE
Foto: Borut Živulović/BOBO

“Državnih simbolov ne uničujemo. Z njimi moramo ravnati spoštljivo, ker predstavljajo nas same. Če jih uničujemo ali z njimi grdo ravnamo, je to enako, kakor da bi tako ravnali sami s seboj ali s svojimi prijatelji,” so protestno pismo sklenili v društvu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje