Vlada na dopisni seji še dopolnila predlog zakona o debirokratizaciji

Slovenija 20. Sep 202121:50 > 22:02 0 komentarjev
Debirokratizacija
PROFIMEDIA

Vlada je na današnji dopisni seji dopolnila predlog zakona o debirokratizaciji. Kot so zapisali, cilj predloga zakona ostaja enak: izboljšati stanje v Sloveniji glede administrativnih ovir in konkurenčnega poslovnega okolja. S predlogom bodo nadomestili tistega, ki so ga DZ poslali 18. marca letos.

Debirokratizacija je eden izmed temeljnih ciljev te vlade, ki ga njeni člani pogosto izpostavljajo. Na današnji dopisni seji so dopolnili predlog zakona, katerega namen je “poenostaviti življenje državljanom in poslovanje podjetjem”.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, le zakonodaja, ki je najmanj obremenjujoča, izboljšuje konkurenčnost gospodarstva in odprtost trga, povečuje transparentnost in izboljšuje življenjski standard.

V prvi sklop ukrepov sodijo spremembe in dopolnitve zakonov z enostavnimi rešitvami, ki ne zahtevajo sistemskih sprememb zakonodaje. V drugi sklop ukrepov sodijo prenehanja veljavnosti zakonov in na njih temelječih podzakonskih predpisov, ki se več ne uporabljajo.

Z zakonom želijo “prečistiti slovenski pravni red in okrepiti vladavino prava”. Cilj predloga je na zakonski ravni udejanjiti nenapisano ustavno načelo, da “Ustava posameznikom dopušča vse, česar veljavni pravni red izrecno ne omejuje ali prepoveduje”.

“Končni cilj uvedbe uradnega registra je pri posameznikih utrditi občutek, da so izven obveznosti, ki jim jih nalaga veljavni pravni red, svobodni v svojem ravnanju,” so zapisali po dopisni seji vlade.

Uveljaviti želijo načelo, ki ga je moč zaslediti tudi v tujih pravnih ureditvah, in sicer t. i. načelo “one in – one out”. To pa je možno, tako vlada, le tako, da se uvede mehanizme, ki bodo preprečevali nadaljnje kopičenje kategorije veljavnih predpisov, ki se ne uporabljajo, ter očistili pravni red konzumiranih in obsoletnih predpisov za nazaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!