Dejan Židan glasoval za vladni predlog: “Zelo mi je nerodno”

Slovenija 19. Nov 202111:26 > 22. Nov 2021 15:11 10 komentarjev
Dejan Židan
Borut Živulović /BOBO

Za novelo kazenskega zakonika, ki po ocenah strank KUL odraža nesprejemljivo prizadevanje vladajočih za discipliniranje državljanov, sta glasovala tudi Andreja Zabret iz LMŠ in Dejan Židan iz SD. Šlo je za napako, ki jo obžalujemo, poudarjajo v njunih strankah in dodajajo, da na srečo to na sprejetje novele zakona ni vplivalo. "Zelo mi je nerodno in se hkrati opravičujem," je poslancem SD sporočil Židan.

Državni zbor je včeraj potrdil spremembe kazenskega zakonika, po katerih bodo organi pregona grožnje najvišjim predstavnikom države ali njihovim bližnjim preganjali po uradni dolžnosti in ne več na predlog oškodovanca. Poslanci opozicijskih strank KUL in nepovezane poslanske skupine so spremembi odločno nasprotovali.

Poslanka LMŠ Andreja Zabret je novelo ocenila za nesprejemljivo zaradi dveh naknadnih “podtaknjencev”, ki v družbo vnaša delitev na prvo- in drugorazredne državljane, kjer so prvi pred zakonom bolj zaščiteni kot drugi. Z njo se je strinjala Meira Hot (SD) in poudarila, da je besedilo “absolutno ustavno sporno in krši načela enakosti pred zakonom”.

V oči pa bode izid glasovanja: za zakon je namreč glasovalo 47 poslancev, 41 jih je bilo proti. Ker je bil iz koalicijskih vrst včeraj odsoten poslanec NSi Aleksander Rebršek, prav tako pa je manjkal poslanec Desusa Franc Jurša, rezultat kaže, da sta spremembe kazenskega zakonika, ki po mnenju levosredinske opozicije nazorno prikazujejo nesprejemljivo prizadevanje vladajočih za discipliniranje državljank in državljanov, podprla dva poslanca KUL. Pregled izpiska glasovanja pokaže, da sta bila to poslanec SD in nekdanji predsednik državnega zbora Dejan Židan ter poslanka LMŠ, ki je predstavila odklonilno stališče Šarčeve stranke do sprememb kazenskega zakonika, Andreja Zabret.

V poslanskih skupinah SD in LMŠ izpostavljajo, da je šlo za napako, ki jo Židan in Zabret obžalujeta. Zadevo po njihovih navedbah nekoliko razbremenjuje to, da napačna glasova nista vplivala na izid glasovanja – če bi poslanka LMŠ in poslanec SD namesto tipke za pritisnila tipko proti, bi bile spremembe kazenskega zakonika sprejete s 45 glasovi za in 43 proti. V Šarčevi stranki dodajajo, da se je napaka Zabret zgodila zaradi množice glasovanj, saj so poslanci včeraj odločali o kupu amandmajev.

Židan pa je poslance SD po glasovanju nemudoma obvestil, da se je zmotil. Izpostavil je, da se pozna, da je od jutra do večera v parlamentu. “Zelo mi je nerodno in se hkrati opravičujem,” se je strankarskim kolegom opravičil nekdanji predsednik državnega zbora.

Pretekle pomote in “pomote”

V preteklosti se je pri glasovanju v državnem zboru zvrstilo kar nekaj opaznih napak. Tako je na primer pred petimi leti takratni poslanec SMC Jani Möderndorfer glasoval za interpelacijo proti tedanji zdravstveni ministrici iz iste stranke Milojki Kolar Celarc. Šlo je za napako, je po glasovanju poudaril Möderndorfer, ki je bil v razpravi med najglasnejšimi podporniki Kolar Celarc. Tudi tedaj napačna tipka ni bila odločilna in je ministrica za zdravje ostala na položaju.

Nerazjasnjeno pa je ostalo glasovanje Jožeta Tanka v prejšnjem mandatu državnega zbora. Ta je kot edini poslanec SDS glasoval za zakon o partnerski zvezi, ki je istospolna partnerstva pravno delno izenačil z zakonskimi zvezami. Tedaj se je ugibalo, ali je Tanko “zeleno tipko” pritisnil namenoma ali se je zmotil, sam pa tega ni nikoli pojasnil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje