Del ministrstva za digitalno preobrazbo se iz Ljubljane seli v Maribor

Slovenija 15. Feb 202305:28 12 komentarjev
Emilija Stojmenova Duh
Žiga Živulovič Jr./BOBO

Del ministrstva za digitalno preobrazbo se bo preselil v Maribor. Kot razlog za takšno odločitev na ministrstvu navajajo zavzemanje vlade za decentralizacijo in željo, da bi v Mariboru zadržali kadre s področja digitalizacije, ki sedaj odhajajo v Ljubljano ali čez mejo v Avstrijo. Izpostavljajo tudi, da se bodo na novo lokacijo preselili mnogi zaposleni, ki se sedaj s štajerskega konca vozijo v Ljubljano, kar bo prineslo manj vožnje in manj izpustov CO2. Iz odgovorov ministrstva je mogoče še razbrati, da bo nove prostore občasno uporabljala tudi ministrica, Mariborčanka Emilija Stojmenova Duh.

V petek bodo v trgovsko-poslovnem centru City v Mariboru slovesno odprli prostore, v katere se bo v prihodnjih tednih preselil del ministrstva za digitalno preobrazbo. “Z odpiranjem novih prostorov v drugem največjem slovenskem mestu sledimo želji vlade, da se lotimo decentralizacije,” so navedli na ministrstvu za digitalno preobrazbo, ki ga vodi Emilija Stojmenova Duh. Ob tem so dodali, da je “digitalizacija področje, kjer lokacija ni pomembna”. Kot drugi osrednji razlog za selitev pa so izpostavili željo, da v Mariboru zadržijo “številne kadre s področja digitalizacije, ki so sedaj odhajali v Ljubljano ali čez mejo v Avstrijo”.

Preberite še: Poklukar: Politika ne sme nikoli več lomastiti po policiji

Na novi lokaciji v središču Maribora bo okoli 60 delovnih mest. Trenutno je na ministrstvu, v katero se je po decembrski uveljavitvi novele zakona o vladi preoblikovala vladna služba za digitalno preobrazbo, še vedno 62 zaposlenih. A se bo ta številka v kratkem bistveno povečala. Z ministrstva za javno upravo se bo namreč na ministrstvo za digitalno preobrazbo preselil direktorat za informatiko z 204 zaposlenimi, načrtujejo pa tudi nekatere nove zaposlitve. Kot so nam povedali, je bilo namreč v okviru skupnega kadrovskega načrta vladni službi za digitalno preobrazbo dodeljenih 16 delovnih mest več, kot jih je trenutno zasedenih, na direktoratu za informatiko pa so nezasedena štiri mesta. Še 29 dodatnih zaposlitev omogoča načrt za okrevanje in odpornost. Če bi zapolnili vse kvote, bi bilo torej na ministrstvu za digitalno preobrazbo 315 zaposlenih.

“Tako v Mariboru kot v Ljubljani bomo zaposlovali predvsem strokovnjake s področja računalništva in informatike, telekomunikacij, elektrotehnike, prava in ekonomije, ki bodo delali v okviru projektov za razvoj programske opreme, umetne inteligence, oblačne tehnologije, varstva zasebnosti in upravljanja evropskih sredstev. Potrebovali bomo tudi kadre s področij množičnega komuniciranja in odnosov z javnostmi ter za pripravo dogodkov in razpisov,” so poudarili na ministrstvu za digitalno preobrazbo.

Po njihovih navedbah se bodo na mariborsko lokacijo preselili nekateri zaposleni na ministrstvu, ki se sedaj v Ljubljano vozijo s štajerskega konca. Kot pozitiven rezultat te selitve so izpostavili manj vožnje, manj potnih stroškov in manj izpustov CO2. Prav tako bodo imeli po novem delovno mesto v Mariboru nekateri zaposleni v direktoratu za informatiko, ki bodo skrbeli za regijsko podporo uporabnikom na tem koncu Slovenije, kar naj bi po navedbah ministrstva tudi prispevalo k nižjim stroškom in kakovostnejšim storitvam. “Prostore ministrstva za digitalno preobrazbo v Ljubljani bo še naprej uporabljala večina uslužbencev ter seveda v skladu z delovnim urnikom in potrebami tudi ministrica Emilija Stojmenova Duh,” so še navedli na ministrstvu. Iz teh navedb je mogoče razbrati, da bo Stojmenova Duh, ki živi v Mariboru, občasno ministrovala iz službenih prostorov v štajerski prestolnici.

Poslovna stavba City v Mariboru
BOBO

Mesečna najemnina za 1.136 kvadratnih metrov prostorov v centru Maribora, v katerih bo gostovalo ministrstvo za digitalno preobrazbo in jih najema ministrstvo za javno upravo, bo znašala 11.364 evrov. Bodo torej s selitvijo dela zaposlenih v Maribor nastali dodatni stroški, smo povprašali ministrstvo, ki ga vodi Stojmenova Duh. “Pravzaprav se bodo stroški znižali, saj so cene najema prostorov v Ljubljani bistveno višje, kot so v Mariboru. Tudi če se ne bi selili v Maribor, bi morali zaposlenim omogočiti prostor za delo. Poleg tega je v Ljubljani težje najti prostore,” so odgovorili.

Preberite še: Razčiščevanje ministra in zdravstvene blagajne, ki ostajata na bojni nogi

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje