Razčiščevanje ministra in zdravstvene blagajne, ki ostajata na bojni nogi

Slovenija 14. Feb 202315:56 1 komentar
Danijel Bešič Loredan intervju
Denis Sadiković/N1

Noben predstavnik vlade ni trdil, da je vodstvo zdravstvene blagajne koruptivno, je zatrdil minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Kljub temu odnosi med vlado in ZZZS očitno še vedno niso najboljši. Minister je namreč naštel več očitkov, ki jih v zdravstveni blagajni odločno zavračajo. Na današnji skupščini zavoda je bilo slišati tudi nekaj ostrih besed glede vladnih načrtov za zdravstveno reformo.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je danes skupščini zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) predstavil izhodišča za zdravstveno reformo, ki jih je pred približno enim mesecem sprejel koalicijski vrh. Člani skupščine pa so ob teh prosili za ministrova pojasnila glede izjav, ki jih je po vrhu dal predsednik vlade Robert Golob. Iz teh izjav so namreč nekateri razbrali, da vlada zavodu očita koruptivnost.

Jim je premier Golob očital, da so “črni rački”?

“Razumeli smo, da bi premier najprej počistil ZZZS, da smo koruptivni, nekakšni črni rački,” je ministru dejal predsednik skupščine Drago Delalut, “Želimo, da se črni madež odpravi. Če nepravilnosti so, pa želimo, da se razčistijo, z imeni in priimki, in da se krivci kaznujejo.”

“Nihče ni z besedo omenil, da so skupščina, upravni ali vodstvo ZZZS koruptivno,” mu je odgovoril Bešič Loredan, “nihče ni tega mislil. Želimo pa priti do sistema, ko bomo vedeli, kaj prebivalci dobimo za denar, ki ga zberemo.”

Delalut je po seji povedal, da je z ministrovimi odgovori delno zadovoljen. Vesel je, da je Bešič Loredan zanikal očitke o koruptivnosti, več pa je pričakoval od predstavitve reforme, je pojasnil.

Preberite tudi: Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan za N1: “S predsednikom vlade sva eno”

“Vlada želi samo transparentnost”

V predstavitvi reforme je minister zatrdil, da ima vlada samo en cilj in to je transparentnost sistema. “V Sloveniji nikoli nismo prišli do izračuna dejanskih cen zdravstvenih storitev, glede na cene materiala in glede tega, kako se izvaja delo. Med bolnišnicami so 300-odstotne razlike,” je dejal.

Po ministrovih napovedih bo transparentnost podatkov o plačilih, ki jih izvajajo bolnišnice in drugi izvajalci, ter o storilnosti zdravstvenih delavcev, javno razkrila razlike med bolnišnicami. To naj bi sprožilo posnemanje najboljši praks in odpravo odtekanja denarja iz zdravstva.

Vladna izhodišča za zdravstveno reformo imajo devet točk: digitalizacija, plačni sistem, problematika družinske in urgentne medicine, strukturna prenova ZZZS, absentizem, koncesionarstvo ter financiranje. Rešitve za prvih šest točk naj bi bile implementirane z začetkom prihodnjega leta, zadnje tri pa eno leto pozneje.

Preberite tudi: Janković podprl direktorico zdravstvenega doma, Levica: To je neprimerno

Tatjana Mlakar ZZZS
Generalna direktorica ZZZS Tatjana Mlakar (avtor fotografije: Egon Parteli/N1)

Za prvi korak ima ministrstvo pripravljen zakon o digitalizaciji zdravstva, je zatrdila Alenka Kolar, vršilka dolžnosti direktorice direktorata za digitalizacijo na ministrstvu. Pri pripravi zakona so izhajali iz zapleta v zvezi z odmevnim izbrisom napotnic, je pojasnila.

V svoji predstavitvi zakona je predvsem naštela izzive, ki naj bi jih zakon odpravil. Ti so predvsem finančni, saj naj bi v državi za digitalizacijo zdravstva zdaj namenjali šestkrat premalo, in kadrovski, saj plačni sistem javnega sektorja ne dovoljuje plač za strokovnjake za informacijsko tehnologijo, ki jih ti delavci dobijo v zasebnem sektorju. Drugi izzivi so usklajenost baz podatkov, vprašanje, kdo lahko dostopa do podatkov, neurejenost šifrantov zdravstvenih storitev, standardi zbiranja in komuniciranja …

Za nekatere od teh izzivov ministrstvo še nima rešitev, a jih je po besedah Alenke Kolar nujno treba najti in vpeljati. “Ne gre za to, ali bomo ali ne. Moramo. Brez tega ne bomo rešili situacije, ne bomo imeli podatkov in preglednosti,” je zatrdila.

Preberite tudi: Alojz Ihan: “Vsi navijamo, da bi ministru uspelo, a osem izgubljenih mesecev je veliko”

Izboljšanje odnosa se zdi še daleč

Že pri predstavitvi zakona o digitalizaciji pa je nastal zaplet, ki se je na današnji seji skupščine potem večkrat ponovil. Alenka Kolar je zatrdila, da je pri pripravi zakona sodeloval tudi zavod za zdravstveno blagajno, vsi njegovi predstavniki pa so dejali, da to ne drži. “Morda se je pri navajanju sodelujočih zgodila pomota, morda kaj drugega. ZZZS je v vsakem primeru pripravljen sodelovati,” je dejala generalna direktorica ZZZS Tatjana Mlakar.

Čeprav je minister zatrdil, da vodstvenim organom zavoda nihče ni očital korupcije, je v današnjem nastopu naštel več domnevnih potez predstavnikov ZZZS, ki so ga zmotile. Tatjana Mlakar in drugi iz zavoda so potem vse te očitke odločno zavrnili.

Generalna direktorica se je obregnila že ob splošne napovedi ministrstva o nujno potrebni digitalizaciji, ki naj bi pomagala rešiti vse probleme slovenskega zdravstva. Zatrdila je, da ima zavod že zdaj zelo veliko digitaliziranih podatkov, ki so dostopni vsem, ki imajo zanje pravno podlago.

Kot že večkrat je poudarila, da si zavod že dolgo časa želi večje vloge pri naročanju in plačevanju zdravstvenih storitev. Takšno, kot jo ima estonska zdravstvena blagajna, ki jo minister daje za zgled. Vendar slovenska vlada v zadnjem času sprejema ukrepe, ki zavodu jemljejo pristojnosti. “Sistem postaja vse bolj etatistično voden s strani države brez jasne pristojnosti akterjev,” je dejala. Med drugim je omenila, da vsakoletni program storitev, ki jih plačuje zavod, dejansko sprejema vlada.

zdravnik
Tina Kosec/BOBO

Minister je v svojem nastopu sicer predstavil svoj pogled na nekatere domnevne poteze zavoda, ki naj bi kazale, da zavod ovira ministrstvo pri izvajanju nalog, za katere je odgovoren. Opisal je sprejemanje nekaterih predpisov, pri katerih naj bi zavod zavračal popravke, ki jih je predlagalo ministrstvo, neenotno plačevanje preventivnih športnih pregledov, neujemanje šifrantov storitev pri ZZZS in nacionalnem inštitutu za javno zdravje, zavodovo zavračanje predlogov zdravnikov za administrativne razbremenitve ambulant primarnega zdravstva … Omenil je tudi, da se v dobi digitalizacije opredeljevanje pacientov ne bi smelo več opravljati prek listkov.

Predstavniki zavoda so se odzvali na vsakega od teh očitkov. Popravki, ki jih je omenil minister, so prišli po tem, ko so bili predpisi že sprejeti, tako ali tako pa niso bili vsebinsko relevantni, so pojasnili. Pri športnih pregledih vse enote zavoda delujejo enako, so zatrdili, so pa pravila slaba, zato so na zavodu pripravili predlog sprememb, ki čakajo na ministrov podpis. Po njihovih besedah so izvedli vse administrativne razbremenitve, ki so jih lahko, za druge je treba spremeniti zakonodajo, kar pa je zunaj pristojnosti zavoda. Listki pa se pri opredeljevanju pacientov uporabljajo, so še pojasnili, ker zdravniki želijo videti zavarovanca, ko ga opredeljujejo, in ker doslej pri opredeljevanju ni bilo takšnih težav, kot se pojavljajo zdaj.

Preberite tudi: Je vlada res odkrila, kje odteka denar iz zdravstva?

“Politika vidi samo denar”

O zdravstveni reformi danes nismo izvedeli nič novega in nekaj članov skupščine ZZZS je izrazilo nezadovoljstvo nad tem. Ministra so opozorili, da transparentnost ne bo rešila vsega in da bo iskanje rešitev za devet točk reforme težje, kot napoveduje kratka časovnica koalicije.

Predsednik sindikata Pergam Jakob Počivavšek je na primer poudaril, da želi ministrstvo najprej uskladiti podatkovne baze. “Zagotovo bo treba to narediti pred sprejemanjem končnih odločitev o reformah. Ali bodo torej reformi ukrepi zastavljeni na pravih podatkih? Zdaj očitno podatki, na primer o številu zdravnikov ali o čakalnih dobah, niso pravi,” je dejal.

Več članov je tudi vprašalo, kakšno strukturno prenovo ZZZS načrtuje vlada. Nekateri so vlado neposredno obtožili, da želi prevzeti zavod, ki ga zdaj obvladuje civilna družba, in denar iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. “Politika vidi denar, 4,5 milijarde evrov, in si ga hoče prikrojiti. Samo to je bistvo. Bojim pa se, da ko boste zgrabili po teh milijardah evrov, ki jih bo kmalu pet, bo pa res sesutje zdravstva,” je dejal Janez Beja, predstavnik kmetov in predsednik litijskega odbora opozicijske Nove Slovenije.

Minister je pojasnil, da temelje strukturnih sprememb ZZZS pripravlja vladna skupina, v kateri so poleg njega še premier in trije ministri. “Ko bodo koraki kristalno jasni, jih bomo usklajevali,” je dejal. To naj bi se zgodilo najpozneje v treh tednih, je dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje