Poklukar: Politika ne sme nikoli več lomastiti po policiji

Slovenija 13. Feb 202314:21 > 19:41 7 komentarjev
Boštjan Poklukar na zaslišanju pred poslanci
Teja Perko/DZ

Boštjan Poklukar je uspešno prestal zaslišanje pred matičnim odborom. Njegovo kandidaturo za notranjega ministra je podprlo devet poslancev, šest jih je glasovalo proti. Poklukar je kot prioritete izpostavil boj s korupcijo, upravljanje migracij ter depolitizacijo in modernizacijo policije.

Kandidat za notranjega ministra Boštjan Poklukar je uspešno prestal zaslišanje na matičnem odboru za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Da je bila njegova predstavitev ustrezna, je glasovalo devet poslancev iz vrst Svobode, SD in Levice. Kot neustreznega kandidata pa ga je ocenilo šest poslancev opozicijskih SDS in NSi.

Poklukar je med zaslišanjem predstavil svoje dosedanje delovne izkušnje, vključno z delom na ministrstvu za obrambo, upravi za zaščito in reševanje in na mestu ministra za notranje zadeve v času vlade Marjana Šarca. “Ponosen sem, da sem izkušnje nabiral v vseh treh stebrih nacionalne varnosti,” je dejal.

Slovenija se po njegovih besedah sooča z vrsto novih okoliščin – sodobno varnostno okolje je kompleksno in spremenljivo, za zagotavljanje varnosti pa so potrebni kadrovski in finančni viri. V mandatu Roberta Goloba je proračun po Poklukarjevi oceni investicijsko naravnan, kar se mu zdi ključno za dobro delo policije.

Z vstopom Hrvaške v schengensko območje se odpravlja naloga varovanja meje. Kandidat za ministra je napovedal, da bodo zaposlene ustrezno prerazporedili in zanje dobro poskrbeli.

Izhajajoč iz zakonov, strateških dokumentov in koalicijskega dogovora je kot svoje ključne prioritete izpostavil: boj s korupcijo, upravljanje migracij ter depolitizacijo in modernizacijo policije.

Žico na meji bi lahko odstranili do konca leta

Poklukar je zagotovil, da bo učinkovito uresničeval zavezo o ničelni toleranci do korupcije. Policiji namerava po imenovanju na ministrski položaj naročiti, naj korupcijo obravnava prednostno. Napovedal je, da bo Nacionalni preiskovalni urad (NPU) zopet samostojen in avtonomen in da bodo odprli možnost novega vodstva tega organa. Vodil bi ga lahko tudi kakšen drug strokovnjak in ne le policist. Za uspešno preganjanje gospodarske kriminalitete je nujno zaposlovanje strokovnjakov in dobro sodelovanje organov, je poudaril.

Po Poklukarjevem mnenju bi bilo treba razširiti tudi nabor za izbiro generalnega direktorja policije, in sicer na strokovnjake iz pravosodja, tožilstva, varnostnih služb, obveščevalnih služb …

Glede migracij ima policija sedaj drugačne obveznosti, kot jih je imela v času njegovega prvega mandata, je dejal Poklukar in spomnil na vstop Hrvaške v schengensko območje. “Rezilna žica in ostale tehnične omejitve se odstranjujejo. Cilj je, da se jih odstrani do konca tega leta,” je rekel.  Dodal je še, da delovna skupina pripravlja nov dokument migracijske strategije in da se odpira vprašanje o smotrnosti vrnitve urada vlade za migracije  pod ministrstvo za notranje zadeve. “S tem vprašanjem sem se že ukvarjal kot minister, tehtam različne rešitve. Nagibam se k temu, da bi ministrstvo prevzelo del urada.”

Poklukar je še izpostavil, da se zavzema za dialog z nevladnimi organizacijami. “Spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin, demokratičnost, načelnost in odgovornost so naše skupne in moje osebne vrednote,” je rekel.

Zgrožen nad poročilom o delu policije na protestih

Nad delom policije na protestih, ki ga je osvetlil strokovni nadzor, je kandidat za notranjega ministra zgrožen. “Ne znam si predstavljati, kako hitro lahko posamezniki padejo na spoštovanju človekovih pravic,” je rekel in dodal, da upa, da takšnega ravnanja, kot smo mu bili priča v času prejšnje vlade, ne bomo več videli. “Jasno je treba pogledati tudi poveljniško odgovornost, da ne bodo krivi zgolj izvajalci,” je dejal in napovedal “prevetritev”.

Poklukar namerava nadaljevati politiko  na področju preprečevanja zlorab policije ter nasilja v družini, medvrstniškega nasilja in spolnih zlorab otrok, kot jo je zastavila ministrica Sanje Ajanović Hovnik. Ta je vodenje notranjega resorja začasno prevzela po odstopu ministrice Tatjane Bobnar.

Boštjan Poklukar na zaslišanju pred poslanci
Teja Perko/DZ

“Policija mora znova postati avtonomna institucija. Policisti morajo biti v službi ljudi in za ljudi,” je rekel Poklukar. Prizadeval si bo za vzpostavitev kariernega napredovanja v policiji. To sta v odzivu na njegovo kandidaturo izpostavila tudi oba policijska sindikata. Kot je napovedal kandidat, bodo njegova vrata za sindikaliste vedno odprta.  Poudaril je še, da poteka modernizacija policije in napovedal sprejem resolucije o razvoju policije.

“Slovenija je varna država. To je še kako pomembno za blaginjo države,” je izpostavil.

Bo Slovenija vztrajala pri vračanju prebežnikov na Hrvaško?

Poslanca SDS Branka Grimsa je zanimalo, kako bodo potekale preiskave zoper Gen-I, o prenosih denarja in izginulih financah. Zanimalo ga je tudi, kaj se dogaja s primerom Fotopuba. Ponovno se je zadržal pri pribežnikih: izpostavil je, da je stanje na mejah “katastrofalno” in da se število prošenj za azil močno povečuje.

Tudi poslanko Levice Natašo Sukić so zanimale migracijske politike, a v povsem drugačni luči kot poslanca SDS. Spomnila je, da je Poklukarjev prvi mandat zaznamovalo vračanje prosilcev za azil na Hrvaško, kjer so podvrženi nasilju. “Ali boste vztrajali pri vračanju,” je zanimalo Sukić. Opozorila je tudi na slabe bivalne pogoje prosilcev. Poklukarja je povprašala še, ali si bo prizadeval za novelo zakona o tujcih. Zanimalo jo je tudi, kako se bo lotil depolitizacije policije, glede na to, da je prejšnji ministrici Bobnar očital neučinkovitost.

Boštjan Poklukar na zaslišanju pred poslanci
Teja Perko/DZ

Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič je ocenila, da je bila predstavitev Bobnar pred poslanci bolj celovita kot predstavitev Poklukarja in da je bivši ministrici za notranje zadeve uspelo povrniti zaupanje javnosti v delo policije.  Zanimalo jo je, kaj bo delal drugače kot Bobnar, da si je uspel pridobiti zaupanje premierja Goloba. Poklukarja je še vprašala, kdo bo v njegovi najožji ekipi in ali bo Boštjan Lindav ostal na čelu policije.

Kandidat za ministra svojih prihodnjih najožjih sodelavcev še ni želel razkriti, zagotovil je le, da bodo ti kompetentni. Po naših neuradnih informacijah pa naj Branko Lobnikar in Tina Heferle ne bi ostala na državnosekretarskih mestih. Nekateri naši sogovorniki kot možnega novega državnega sekretarja omenjajo nekdanjega kriminalista in Poklukarjevega državnega sekretarja v času Šarčeve vlade Sandija Čurina. Njegovo ime se je sicer takoj po odstopu Bobnar omenjalo med možnimi njenimi nasledniki na čelu notranjega ministrstva.

Na vprašanje o odnosu z vršilcem dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjanom Lindavom pa je Poklukar odgovoril, da je bil ta v času njegovega vodenja ministrstva direktor uprave kriminalistične policije. “Nekajkrat sva se videla na kakšnih sprejemih, dala sva si roko, se pozdravila in se malo nasmejala,” je dodal.

Poklukar je še zagotovil, da je policija avtonomna, notranjega ministra pa da vsebina preiskav ne sme zanimati. Poudaril je še, da je razmerje med ministrom in generalnim direktorjem policije jasno določena.

Na Grimsove ocene o množičnih prihodih pribežnikov v našo državo je Poklukar odgovoril, da “prevelike drame” ne gre delati. “Notranja meja EU ni tista, ki bi jo bilo treba dodatno varovati. Verjamem, da so ljudje ob državni meji varni in da se počutijo varne. V vsaki državi pa se dogajajo posamezni varnostni incidenti,” je dodal.

Boštjan Poklukar na zaslišanju pred poslanci
Teja Perko/DZ

“Za razliko od prvega mandata imamo zdaj dovolj glasov, da spremenimo zakone,” pa je ministrski kandidat odgovoril poslanki Sukić. Kar nekaj zakonov s področja notranjega ministrstva je po njegovih navedbah že v proceduri, še nekatere načrtujejo. Ob tem je zagotovil, da bodo pri pripravi in sprejemanju zakonodaje prisluhnili civilni družbi. Na množico vprašanj o depolitizaciji policije pa je Poklukar zagotovil, da bo zahteval spremembo nadzora nad policijo in da politika ne bo več “lomastila” po njej. Napovedal je, da bo – tako kot v svojem prvem mandatu – poskusil z uzakonitvijo IMSI lovilcev, a se namerava tokrat posvetovati s stroko in javnostjo, da ne bi njihove uvedbe spet zaustavilo ustavno sodišče.

“Ste z Golobom že dogovorjeni za zamenjave kadrov v policiji?”

Poslanec Svobode Miha Lamut je kandidata za ministra povprašal, kako bo NPU vrnil neodvisnost in avtonomijo. Njegova kolegica Lucija Tacer pa je Poklukarja povprašala, kako bi lahko v tem mandatu uredili status prebežnikov, ki so mladoletniki in so brez spremstva. Zanimalo jo je še, kako se bo uredilo hitrejše vključevanje prebežnikov na trg dela.

Boštjan Poklukar na zaslišanju pred poslanci
Teja Perko/DZ

Poslanec SDS Andrej Kosi je v Golobovi izbiri Poklukarja prepoznal premierjevo željo, da nastavi poslušnega ministra. Antona Šturbeja iz SDS pa je zanimalo, kako se bo odzval, če bo Golob od njega zahteval zamenjave zaposlenih v policiji.

Za učinkovitejše delo Nacionalnega preiskovalnega urada bo potrebna sprememba zakona, je odgovoril Poklukar in napovedal ustanovitev skupine za imenovanje direktorja NPU. Pri urejanju položaja tujcev si želi sočasnega reševanja deficitarnih poklicev. Na očitke o poslušnosti in na napovedi poslancev SDS, da bo posegal v delo policije, pa je odgovoril: “Mene specialci nikoli niso spremljali po Ljubljani. Nikogar nisem škropil z vodnim topom. V prejšnji vladi pa sem videl marsikaj poslušnega,” je namignil na ravnanje notranjega ministra Aleša Hojsa v času tretje vlade Janeza Janše.

In kaj je Poklukar počel v času osamosvojitvene vojne, je še zanimalo poslanca SDS Branka Grimsa. Poklukar je z nasmeškom pojasnil, da je bil tedaj kuhar v štabu teritorialne obrambe v Ratečah. “Na ta del svoje zgodovine sem izjemno ponosen,” je dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje