Del prijave zoper vodjo poslanske skupine Svoboda prevzema policija in tožilstvo

Slovenija 28. Dec 202215:11 7 komentarjev
Borut Sajovic
Luka Dakskobler/BOBO

KPK je specializiranemu državnemu tožilstvu in policiji odstopila del prijave, vložene zoper vodjo poslanske skupine Svoboda in nekdanjega župana Tržiča Boruta Sajovica, ki se nanaša na zlorabo položaja na županskem mestu. KPK kršitev protikorupcijskega zakona sicer ni ugotovila. Sajovic pa dogajanje pripisuje političnemu boju.

Na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so za STA pojasnili, da so prijavo zoper nekdanjega župana Tržiča Boruta Sajovica prejeli oktobra 2021. V prijavi mu je bilo očitanih več kršitev – glede domnevnega nasprotja interesov, omejitve poslovanj, zlorabe položaja in nezdružljivosti funkcij, je pojasnila KPK.

V okviru predhodnega preizkusa prijave je KPK vpogledala v razpoložljivo dokumentacijo ter pridobila pojasnila Občine Tržič in Sajovica. Ugotovila je, da navedbe iz prijave ne dajejo podlage za utemeljen sum kršitve iz njene pristojnosti, zato je obravnavo prijave zavrnila.

Ker pa so iz določenih očitkov v prijavi izhajali znaki suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja, je komisija prijavo odstopila Generalni policijski upravi (GPU) in Specializiranemu državnemu tožilstvu (SDT), so pojasnili.

Proti Sajovicu naj bi bilo v preteklosti vloženih 11 kazenskih ovadb

Ob tem se niso odločili za odstop Policijski upravi Kranj oz. okrožnemu državnemu tožilstvu v Kranju, saj je prijavitelj izrazil dvom v nepristranskost in objektivnost dela pooblaščenih uradnih oseb na teh institucijah zaradi domnevnih povezav s Sajovicem, so pojasnili.

Prijavitelj naj bi v prijavo na KPK vključil tudi informacijo o preteklih kazenskih ovadbah proti Sajovicu – po poročanju nekaterih medijev naj bi jih bilo 11 – vendar pa KPK za njihovo obravnavo nima pristojnosti.

Sajovic: Anonimke so del slovenskega političnega boja

Sajovic se je na dogajanje za STA odzval z besedami, da so anonimke in ovadbe tako v Tržiču kot tudi sicer v Sloveniji očitno sestavni del političnega boja. V Tržiču je bilo od poraza nekdanjega tržiškega župana Pavla Ruparja in njegove stranke na lokalnih volitvah napisanih že več kot 100 ovadb, je zapisal. “Doslej so se vse izkazale za neutemeljene in neresnične,” je dejal.

V zadnjih dneh in tednih sta bili poleg njega na tak način napadena tudi predsednik vlade in predsednica republike, je dodal. “Pri čemer pa gre tudi za obremenjevanje organov pregona s trivialnostmi, najverjetneje tudi z namenom, da bi se nekatera dejanska kriminalna dejanja koga drugega na ta račun prikrila in se morda celo ne bi preiskala,” je zapisal. V Gibanju Svoboda verjamejo v pravno državo in so “trdno prepričani, da bodo pristojni organi svoje delo opravili korektno in profesionalno”, so dodali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje