Deroča Dragonja odnesla 10-letno deklico

Slovenija 10. Dec 202109:43 > 15:56
Reševanje
PU Istra/N1 Hrvaška

Visoka in deroča reka Dragonja je včeraj v večernih urah odnesla 10-letno deklico, ki je z družino prišla iz Turčije. Deklico je čez vodo nosila mati, a je padla, reka pa jo je odnesla po strugi navzdol. 47-letno dekličino mamo, ki je obstala sredi reke, so nato ob pomoči občana rešili slovenski in hrvaški policisti.

Slovenski in hrvaški policisti so včeraj zvečer, nekaj po 20. uri, sodelovali pri reševalni akciji skupine prebežnikov v reki Dragonji. Uspešno so iz visoke in deroče vode rešili žensko, ki je iz Turčije pripotovala s štirimi otroki, še vedno pa pogrešajo njeno hčer, 10-letno deklico, so sporočili s Policijske uprave (PU) Koper.

Turška državljanka je obtičala na sredini deroče Dragonje, držala se je za drevo. Na pomoč ji je priskočil hrvaški policist, a je zaradi deroče vode tudi sam ostal ujet. Drugi hrvaški policisti niso mogli pomagati, saj je na tem delu dostop do reke otežen, so sporočili s PU Koper.

“S hrvaške strani je policist že stopil v vodo in poskušal pomagati ženski. Ker je bila voda deroča in sta bila tako ženska kot hrvaški policist na koncu z močmi, se nista mogla več vrniti na rečni breg. Zaradi tega je v pomoč v deročo reko skočil policist PP Piran,” so dogajanje opisali na PU Koper. Temu sta vodnika službenih psov okrog pasu zavezala sledilno vrv in ga držala, da ga ne bi odneslo po strugi reke.

Policistu s Policijske postaje Piran je tako uspelo priti do ujete ženske in hrvaškega kolega ter ju pomagal spraviti na kopno. Pri tem so si pomagali tudi z lestvijo, ki so jo prinesli s hrvaške strani. Pri reševanju je pomagal tudi občan, ki je bil na kraju dogodka.

Deklico še vedno pogrešajo

Žensko, za katero se je izkazalo, da je 47-letna državljanka Turčije, so oskrbeli reševalci. Po rešitvi iz vode je bila združena s svojimi otroki – dvema, ki sta stara 18 in pet let ter sta se uspešno prebila na slovensko stran, in tretjim otrokom, starim 13 let, ki je ostal na hrvaški strani. Družina pa še vedno pogreša 10-letno deklico, ki jo je mati med prečkanjem Dragonje nosila na ramenih, a je pri tem padla v vodo in jo je odneslo po strugi navzdol.

Iskanje 10-letnice se danes nadaljuje. Družino so sicer vrnili na Hrvaško, saj je, tako PU Koper, “dogajanje in reševanje potekalo na mejni črti.” 47-letnico so na zdravljenje odpeljali v bolnišnico v Pulj, navaja N1 Hrvaška.

Včerajšnji tragični dogodek nikakor ni izoliran. Spomnimo, v dolini Dragonje, med mejnima prehodoma Slovenije in Hrvaške, so ta teden našli truplo 31-letnega državljana Bangladeša, ki je umrl zaradi podhladitve.

Reševanje Dragonja
PU Koper