Dež okrnil pustna rajanja: v Cerknici odpovedali povorko, na Ptuju krajša trasa

Slovenija 11. Feb 202409:20 > 11:58 1 komentar
Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO

Deževno vreme jo je danes zagodlo marsikateremu pustnemu rajanju po Sloveniji. V Cerknici so bili primorani odpovedati tradicionalno karnevalsko povorko na ulicah in dogajanje prestaviti v šotor. Na Ptuju pa so traso povorke skrajšali.

V Cerknici so morali tokrat zaradi slabega vremena odpovedati karnevalsko povorko. Dogajanje so zato prestavili v prireditveni šotor, kjer se bo dogajanje pred tamkajšnjo osnovno šolo začelo točno okoli 12.32. Na njej se bodo predstavile tudi nekatere maske, ki bi sicer sestavljale povorko, in sicer coprnice, butalci, žabe, polhi ter tudi letošnja nova maska butalskih čebel.

Vstop na današnjo pustno zabavo v Cerknici je brezplačen, vsi, ki so že kupili vstopnice za karneval, pa jih lahko vrnejo na prodajnem mestu, so sporočili organizatorji.

Na Ptuju bo popoldne v okviru 64. Kurentovanja mednarodna karnevalska povorka, ki se je vsako leto udeležijo številne skupine iz Slovenije in tujine. Kot so organizatorji navedli na spletni strani, bo letošnja trasa povorke zaradi napovedanega poslabšanja vremena skrajšana. Po poročanju Radia Slovenija je vprašljiv tudi nastop skupin kurentov, saj bi se lahko v deževnem vremenu kostumi poškodovali.

V Cerknem so laufarji že v polnih pripravah na popoldansko dogajanje. Prireditev, na kateri bodo prebrali obtožnico Pustu, ki bo kriv za vse, kar se je slabega zgodilo v preteklem letu, bo v vsakem primeru. V primeru zares slabega vremena jo bodo le nekoliko skrajšali.

V Turistično informacijskem centru Ilirska Bistrica pa so za STA pojasnili, da kaže, da bo ravno v času pustne povorke količina padavin pojenjala. Povorka v vsakem primeru bo, bo pa vsaka skupina mask presodila, ali se je lahko udeležili, tako da bo morda zasedba nekoliko okrnjena.

Tudi organizatorji pustnega karnevala na Viru so napovedali, da bo popoldanski pustni karneval potekal v vsakem vremenu. “Ne glede na to, kaj nam obetajo vremenoslovci, se ne damo! Pust in pustne šeme preganjajo zimo iz naših krajev in tradiciji se ne bomo odrekli zaradi nekaj kapljic dežja!” so sklenili v Pustni sekciji Striček.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje