Šarec obljubil nadaljnjo pomoč vojske v prizadeti Osilnici

Slovenija 01. Okt 202210:17
Foto: Slovenska vojska/Twitter

Obilne padavine so v petek ponekod po Sloveniji povzročale precej težav. Narasle so nekatere reke, ki bodo po napovedih Agencije RS za okolje lahko poplavljale še danes. Zaradi razmočenosti terena je odtrgalo cesto na Črnivec v občini Gornji Grad, zemeljski plaz pa je na območju občine Hrpelje-Kozina poškodoval stanovanjsko hišo. Občino Osilnica, ki je bila med najbolj prizadetimi že pred dvema tednoma, je danes obiskal minister za obrambo Marjan Šarec, ki je obljubil nadaljnjo pomoč Slovenske vojske pri odpravi posledic.

Tudi tokrat bo pri odpravi posledic, ki so jih povzročili močno deževje, narasla Kolpa in hudourniki, v Osilnici na pomoč priskočila Slovenska vojska. Voda je največ škode povzročila na cestah, ki so bile že poškodovane ob poplavah pred dvema tednoma. Več jih je ponovno le delno ali občasno prehodnih. Domačini pa imajo zato zelo otežen dostop do zdravnika in najnujnejših življenjskih potrebščin.

vojska poplave
Slovenska vojska/Twitter

Na območje bo po zagotovilih obrambnega ministra Marjana Šarca Šarčevih že v ponedeljek prišla inženirska enota Slovenske vojske s stroji, s katerimi bodo pomagali pri urejanju poškodovanih cest, da bodo ponovno varne za uporabo. Pri tem je minister poudaril, da ministrstvo za obrambo skupaj z Upravo za zaščito in reševanje izvaja le interventne ukrepe in tako omogoči najnujnejše za življenje na prizadetem območju. “Pomembno je, da smo se hitro in učinkovito odzvali,” je še poudaril.

V najbolj ogroženih krajih ob Kolpi je bila v četrtek tudi ekipa N1. Voda je zalila številne objekte, 15 prikolic v avtokampu Muhvič, mnoge vasi so ostale odrezane od sveta in več ur brez elektrike. Med vasmi ob reki so bile namreč skoraj vse ceste poplavljene, je stanje za N1 opisal gasilec Kristjan Kapš. Do nekaterih krajev niso mogli niti gasilci s svojimi vozili. “Nekatere vasi, ki so nekoliko višje, niso dostopne z avtomobilom,” je povedal.

Ker gre za demografsko ogroženo občino z majhnim številom prebivalcev in tudi majhnim občinskim proračunom, razmer v Osilnici po Šarčevih besedah ne moremo primerjati z nobeno drugo občino, zato je pomembna takojšnja pomoč pri sanaciji škode, ki jo je povzročila povodenj. Minister je izrazil upanje, da bi prevoznost vseh cest lahko zagotovili do konca leta. Pri tem bo ključna vloga direkcije za infrastrukturo in vodarjev ter vseh drugih služb, ki lahko pomagajo pri odpravljanju škode po poplavah, je izpostavil. Poudaril je še, da je sicer pomembna tudi preventiva, zlasti pri čiščenju strug vodotokov in nanosov.

Tudi županja občine Osilnica Alenka Kovač je izrazila upanje, da bo sanacija hitra in da bo stekla čim prej. “Že danes so nekatere ceste vsaj za silo prevozne, zato je upravičen poziv ministrstvu za infrastrukturo za pomoč pri obnovi uničene infrastrukture,” je dejala in se zahvalila za pomoč Slovenske vojske. Poudarila je še, da v občini nimajo veliko ljudi s težko mehanizacijo, ki bi lahko priskočili na pomoč, zato je zelo pomembna hitra in učinkovita pomoč države.

Deževje povzročilo težave po Sloveniji, plaz odnesel cesto

Po navedbah centra za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje je bilo zabeleženih skupno 36 dogodkov v 21 občinah, od tega kar 13 na območju Ljubljane. Gasilci so predvsem prečrpavali meteorno vodo iz poplavljenih prostorov stanovanjskih objektov, zdravstvenega doma, športnega objekta, gostinskih lokalov, industrijskega obrata in zaklonišča v večstanovanjski stavbi.

Meteorna voda je zalila tudi nekaj vozišč. Gasilci so nudili pomoč občanom pri zaščiti objektov s protipoplavnimi vrečami in dostavo potopnih črpalk. Zaradi večjih pretokov na rekah pa so odstranjevali naplavine izpod mostov in odstranjevali drevesa, podrta zaradi razmočenega terena. Sprožilo se je pet zemeljskih plazov.

Dobršen del ceste na štajerski strani prelaza Črnivec je v petek zvečer spodjedel in odnesel obsežen zemeljski plaz, zato so regionalno cesto do Nove Štifte zaprli za ves promet. Zaradi odtrgane ceste so posredovale pristojne službe in Prostovoljno gasilsko društvo Nova Štifta.

V zaselku Brgod v občini Hrpelje-Kozina pa se je zvečer sprožil zemeljski plaz in poškodoval stanovanjsko hišo. Hiša ni primerna za nadaljnje bivanje. Gasilci PGD Materija so opravili ogled plazu in zavarovali dostop. Oseba, ki prebiva v hiši, je hišo zapustila in prenočila pri sorodnikih. Na kraju so bili tudi predstavniki civilne zaščite iz občine, ki bodo opravili nadaljnji ogled in poskrbeli za morebitno sanacijo.

Kakšno je stanje rek?

Po navedbah agencije za okolje Ljubljanica na Ljubljanskem barju poplavlja na območjih pogostih poplav. Njen vodostaj bo danes dopoldne in sredi dneva še ustaljen, potem pa se bo začel počasi zniževati. Poplavljene površine se bodo počasi zmanjševale do ponedeljka, ko se bo Ljubljanica vrnila v svojo strugo.

Reka Kolpa se je vrnila v svojo strugo, Krka pa se še razliva na običajnih območjih. Zmerno narašča Soča v zgornjem toku, Vipava in Sava pa v srednjem toku. Vodnatost rek je večinoma velika, le v Pomurju, Podravju in Slovenski Istri je srednja. Planinsko in Cerkniško polje sta delno ojezerjeni.

Soča in Sava bosta dopoldne nekoliko narasli v spodnjem toku. Popoldne in v prihodnjih dneh pa se bo vodnatost rek po vsej državi zmanjševala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar