Ravnateljica: Zelo smo veseli vrnitve dijakov

Slovenija 17. Maj 202117:35 > 18. Maj 2021 09:56 0 komentarjev

"Zelo smo veseli, da so nazaj." Tako o dijakih, ki so se dober mesec pred koncem šolskega leta vrnili v šolske klopi, pravi Alenka Krapež, ravnateljica ljubljanske gimnazije Vič.

Po tem, ko so se dijaki tedensko izmenjevali doma in v šoli, so bile danes učilnice polne. Izobraževanje je steklo po modelu B, kar pomeni, da pouk poteka normalno, ob upoštevanju vseh epidemioloških in varnostnih priporočil. Na vrnitev dijakov po omenjenem modelu so bili na gimnaziji Vič v Ljubljani pripravljeni od začetka šolskega leta, tudi takrat, ko je pouk potekal na daljavo. 

Ravnateljica gimnazije Vič Alenka Krapež pojasnjuje, da se na današnji dan zato niso kaj posebno pripravljali, da pa so vrnitve dijakov zelo veseli. Na gimnaziji so sicer marca, ob vseh veljavnih epidemioloških ukrepih, uvedli tudi zvonec, ki opozarja na zračenje učilnic.

Učilnica
Srdjan Živulović/Bobo

Z naslednjim ponedeljkom naj bi steklo tudi pilotno samotestiranje dijakov. Tega se na gimnaziji Vič veselijo, čeprav so imeli na šoli zelo malo pozitivnih dijakov, vsi pa so se okužili izven šole in ne pri pouku. “Glede na to, kako previdno in odgovorno ravnajo naši dijaki in starši, menim, da bo to samo še ena točka, ki bo pripomogla k varnosti,” dodaja.

Na ljubljanski gimnaziji so se ideji, da bi samotestiranje potekalo v šolah, sicer uprli. “Bila sem tako ogorčena, da sem sklicala svet staršev. Veselilo me je, da so se starši strinjali, da je edino smiselno, da prostovoljno testiranje poteka doma. Tudi moji sodelavci niso bili navdušeni nad tem, da bi postali še medicinsko osebje,” pravi Alenka Krapež.

Samotestiranje in odgovornost dijakov za sprostitev napetega ozračja

Na gimnaziji Vič tako upajo, da bo samotestiranje steklo naslednji teden, teste pa bodo razdelili vsem tistim, ki bodo to želeli. “Verjamem, da bo to prineslo k večjemu občutku varnosti, zato pozdravljam samotestiranje doma,” še dodaja ravnateljica Krapeževa.

Samotestiranje učencev bo izključno informativne narave za dijake. Če se izkaže, da je hitri test pozitiven, dijak opravi še PCR test in ostane doma. “Naše izkušnje kažejo, da so dijaki skrbni in sporočajo, če so bili v rizičnih stikih in ostanejo v karanteni takrat, ko čutijo, da je to potrebno,” dodaja Krapeževa. Ocenjuje, da bo samotestiranje in odgovornost dijakov prispevalo k sprostitvi napetega ozračja.

Se pa dijaki četrtih letnikov te dni intenzivno pripravljajo na maturo, ki bo po besedah ravnateljice potekala na enak način kot lani, bistvenih organizacijskih sprememb ne bo. Bodo pa dijaki tudi letos prikrajšani za zaključni maturantski ples. “Za razliko od lanskega leta, ko so se nanj pripravljali, smo letos že na začetku šolskega leta ugotovili, da to ne bo mogoče,” še izpostavi ravnateljica.

Študenti večinoma ostajajo doma

Poleg dijakov se lahko z današnjim dnem v predavalnice vrnejo tudi študenti in poslušajo predavanja v živo. A so se nekatere fakultete odločile, da bodo študijski proces nadaljevale po prej veljavnih pravilih. Kot so nam povedali na ljubljanski ekonomski fakulteti, so med študenti opravili anketo, v kateri se je 78 odstotkov študentov opredelilo, da bi študijsko leto raje končalo na daljavo in ne v predavalnicah.

Na fakulteti zato ostajajo pri predavanjih na daljavo oziroma preko spleta. Tudi izpiti bodo večinoma potekali preko spleta, razen pri nekaterih predmetih, kjer so skupine manjše.

Na Biotehniški fakulteti praktično delo in laboratorijske vaje izvajajo v manjših skupinah, seveda pa tudi terenske vaje. “Za izvedbo vseh načrtovanih pedagoških aktivnosti smo prilagodili urnike, saj želimo, da študentje opravijo čimveč aktivnosti tako kot so se izvajale v preteklih letih,” pojasnjuje Nataša Poklar Ulrih, dekanja Biotehniške fakultete.

Kot še dodaja, so z odprtjem fakultet nosilce predmetov obvestili, da se s študenti lahko sami dogovorijo, ali bodo predavanja do konca semestra izvedli na daljavo ali v živo na fakulteti. “Izpiti bodo potekali na fakulteti, se pravi v živo. Izjema so lahko le izpiti, kjer bodo sodelovale res velike skupine študentov, v tem primeru bomo sistem opravljanja izpitov ustrezno prilagodili,” je še povedala.

študenti
Žiga Živulović jr./BOBO

Na ljubljanski filozofski fakulteti pa so se odločili za hibriden pristop. “Ker moramo v prostoru še vedno ohranjati meter in pol distance ter upoštevati ostale preventivne ukrepe, bomo na Filozofski fakulteti študijsko leto dokončali tako, kot smo ga zastavili po prvomajskih praznikih – to pomeni s hibridno izvedbo študijskega procesa, pri katerem del študentk in študentov predavanje spremlja v predavalnici, del pa doma.

Nekatere dele študijskega procesa bomo v celoti dokončali prek spleta. Z današnjim dnem tako nadaljujemo izvedbo študijskega procesa na omenjeni način, prav tako bomo na fakulteti izpite izvedli na enak način kot v lanskem spomladanskem izpitnem roku: glavnina bo potekala na fakulteti, nekateri izpiti pa tudi prek spleta, če to omogočajo specifike izpita, na primer ustni izpiti,” nam je v odgovoru pojasnil dekan fakultete Roman Kuhar.

Podobno so študijski proces organizirali tudi na Fakulteti za družbene vede. Kot so nam pojasnili, so že ob sprostitvi ukrepov konec aprila organizirali in pričeli izvajati del pedagoških aktivnosti na fakulteti. “Zaradi zahtevane razdalje med osebami v zaprtih prostorih sicer ne moremo izvajati vseh aktivnosti na fakulteti, lahko pa tista predavanja, seminarje, vaje, kjer ocenjujemo, da njihova izvedba v prostorih fakultete bistveno prispeva k uspešnejšemu zaključku študija v tem študijskem letu.

Za ostale pa se izvedba do konca semestra nadaljuje kot načrtovano na daljavo, saj spreminjanje načina dela v zadnjih tednih semestra ni smiselno,” so izpostavili in dodali, da bo opravljanje izpitov potekalo tako na lokaciji fakultete kot na daljavo. “O tem presojajo profesorji in profesorice, glede na način preverjanja znanja, ki ga predvidevajo pri svojem predmetu,” so pojasnili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!