Sprostitve ukrepov: vsi nazaj v šolske klopi, gostinski lokali do 22. ure

Koronavirus 17. Maj 202107:03 > 15:10 0 komentarjev
Bobo

Z današnjim dnem so začele veljati nove sprostitve ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. V šolske klopi se znova vračajo vsi srednješolci, vrata pa odpirajo tudi fakultete. Gostinski lokali po vsej državi so lahko po novem odprti do 22. ure, na stadione pa se vračajo tudi navijači.

Vlada je na seji prejšnjo sredo sprejela nove sprostitve ukrepov, ki so bili do zdaj v veljavi za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Kjer je za vstop potreben pogoj PCT, mora posameznik dokazati, da je bil cepljen, da je covid-19 prebolel ali da ima negativen izvid testa.

Poleg podaljšanja dovoljenega obratovalnega časa gostinskih lokalov, ki so od danes naprej lahko odprti od 5. do 22. ure, ne več od 7. do 19. ure, so spremenili tudi pogoje za ponujanje gostinskih storitev v notranjosti lokalov. Za mizo lahko sedijo največ štiri osebe, med robovi miz pa mora biti najmanj tri metre razdalje. Koliko narazen morajo sedeti osebe za mizo, ni več določeno, iz omejitve števila oseb za mizo pa so izvzete osebe, ki še niso dopolnile 18 let in so skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki. Vse odrasle osebe v notranjosti lokalov morajo izpolnjevati pogoj PCT.

Bobo

V zaprtih javnih prostorih je začel veljati spremenjen pogoj glede omejitve števila oseb. Tako mora na potrošnika biti zagotovljenih 20 kvadratnih metrov poslovnega prostore, tudi tu pa so izvzete nepolnoletne osebe, ki so skupaj z družinskimi člani, ter osebe, ki potrebujejo spremstvo.

Kampi, ki so lahko doslej ponujali le do 30 enot, lahko od danes naprej ponujajo do 70 odstotkov razpoložljivih enot, v katere niso všteti pavšalisti.

Znova so se odprle tudi igralnice, ki lahko obratujejo med 5. in 22. uro, in sicer pod pogojem, da zaposleni izpolnjujejo enega od pogojev PCT. Igralni saloni so lahko do 50 odstotkov zasedeni.

Odpirajo se fakultete, v šolske klopi vsi srednješolci

Prejšnji teden je ministrstvo za izobraževanje srednjim šolam poslalo okrožnico, iz katere izhaja, da z izobraževanja po modelu C prehajajo na model B, kar pomeni, da se v klopi lahko vrnejo vsi dijaki in dijakinje. Prav tako lahko vsi ves čas bivajo v dijaških domovih. Zaščitne maske ostajajo obvezne z izjemo pouka športne vzgoje, kjer so učenci lahko brez. Pri testiranju zaposlenih ni sprememb.

Prihodnji teden se v skladu s šolskim koledarjem začnejo tudi priprave na maturo. V izogib morebitnim karantenam pa so se na šolah odločili, da bodo zadnje konzultacije za maturo izvedli na daljavo. Po besedah predsednice Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije Fani Al Mansour so se vrnitve v šolske klopi razveselili predvsem za tiste, ki so v poklicnem izobraževanju. Ti so imeli kljub vsemu praktični pouk en teden v šoli in en teden na daljavo.

Sprostitve ukrepov tudi v športu, navijači nazaj na stadione

Treningi so od danes dovoljeni vsem športnikom, ki jih določa zakon o športu, dovoljena pa so tudi vsa tekmovanja. Na sedišča se lahko vrnejo tudi gledalci, in sicer tisti, ki izpolnjujejo pogoj testiranja na novi koronavirus, so prebolevniki oziroma cepljeni. Dovoljena je tudi športno rekreativna dejavnost v skupini do 50 vadečih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!