Dim iz Acronijeve jeklarne prestrašil Jeseničane: “Situacija je katastrofalna”

Slovenija 08. Nov 202316:25 > 18:01 5 komentarjev
ACRONI, JESENICE
N1

Iz jeseniškega Acronija sta se od prejšnje nedelje valila dim in prah, so nam sporočili zaskrbljeni okoliški prebivalci. Pristojna inšpekcija je bila o tem obveščena šele včeraj, ko so ji iz podjetja SIJ Acroni sporočili, da se je v jeklarni zgodil izredni dogodek, ki je imel za posledico onesnaženje okolja. V Acroniju, kjer so zaradi napake za nekaj časa ustavili proizvodnjo, odločno zanikajo trditve o kakršnihkoli kontinuiranih izpustih.

Krajani Koroške Bele in Slovenskega Javornika so zaskrbljeni zaradi oblakov prahu, ki se valijo iz dimnikov jeklarne SIJ Acroni.

Po njihovih navedbah podjetje SIJ Acroni od nedelje, 30. oktobra, iz svojih obratov na Belškem polju pod Koroško Belo spušča v okolje oblake neznanega prahu. “Ponoči veter v obliki prašne zavese ta prah odnaša v smeri Jesenic in naprej proti Zgornjesavski dolini. Situacija je katastrofalna, bojimo se za svoje zdravje in zdravje že tako močno dotrajanega in uničenega življenjskega okolja,” opisujejo zaskrbljeni prebivalci.

Pristojni inšpektorat za okolje in energijo (IRSOE) je bil o oblakih neznanega prahu obveščen šele včeraj, 7. novembra. “Informacijo smo zavedli v prijavni spis kot prvo prioriteto za obravnavo oziroma uvedbo inšpekcijskega postopka. To omogoča inšpektorju za okolje, da prioritetno izvede inšpekcijski nadzor pri zavezancu,” so pojasnili inšpektorji in dodali, da jih je (šele) včeraj o dogajanju obvestilo tudi podjetje SIJ Acroni. “SIJ Acroni d. o. o. nam je včeraj poslal informacijo, v kateri nas obveščajo, da se je v obratu Jeklarna 6. novembra 2023 zgodil izredni dogodek, ki je imel za posledico onesnaženje okolja. Pravijo, da je do onesnaženja okolja prišlo zaradi izpada vetrina, kot posledica napake na sondi. Dodajajo, da je bila napaka odpravljena ter da so proizvodnjo ponovno zagnali,” so zapisali inšpektorji.

Podjetje obiskal okoljski inšpektor

V skupini SIJ so za N1 potrdili navedbe okoljskega inšpektorata. Dodali so, da je podjetje poleg okoljskega inšpektorata še isti dan obvestilo najbližje krajane Slovenskega Javornika in Koroške Bele ter okoljsko organizacijo Alpe Adria Green.

Po njihovih navedbah se je izreden dogodek zgodil zaradi obilnih padavin, ki so povzročile okvaro sonde in “s tem kratkotrajno odprtje lopute odpraševalne naprave”. V skupini SIJ še trdijo, da zaradi dogodka “ni prišlo do povečanih emisij trdnih delcev v okolici Jeklarne in tudi širši okolici”. Prav tako so odločno zanikali trditve o kakršnihkoli kontinuiranih izpustih.

V skupini so ob tem še pojasnili, da so po večji poškodbi glavnega motorja valjavskega ogrodja (t. i. blooming) v vroči valjarni oktobra ponovno zagnali proizvodnjo, “kar so po treh mesecih mirovanja večjega dela proizvodnje zagotovo zaznali tudi prebivalci”.

“Situacija je katastrofalna”

Na Inšpektoratu Republike Slovenije za okolje in energijo so v tej zadevi odprli inšpekcijski postopek in danes v Acroniju opravili izredni nenapovedan nadzor. Po besedah inšpektorjev so jim predstavniki podjetja pojasnili, da “je vir emisije v zrak elektroobločna peč, ki so jo takoj po okvari ustavili”. Ustavili so celotno proizvodnjo v jeklarni.

Na inšpekcijskem nadzoru ni bilo ugotoviti povečanih emisij v zrak. Inšpekcijski postopek še ni zaključen.

“Ti delci se usedajo na obdelovalne površine in stavbe. Situacija je katastrofalna, v bližini obratov ljudje sploh ne morejo več zračiti svojih stavb in stanovanj,” pa opozarjajo okoliški prebivalci. Najbližji domačini imajo okenske police, balkone in fasade povsem prekrite s prahom, ki se po čiščenju nabere nazaj v roku dveh dni, trdijo krajani.

Pravijo, da se oblaki prahu iz Acronijeve jeklarne valijo v ogromnih količinah vsako noč. “To soboto in nedeljo se je prah valil iz obratov tudi preko dneva, še hujše pa je bilo ponoči iz nedelje na ponedeljek,” so zapisali. Skrbi jih sestava tega prahu in ali gre za zdravju nevarne snovi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje