Iva Dimic: Koalicija ima 46 glasov za razrešitev Zorčiča

Slovenija 28. Maj 202115:46 > 26. Jul 2021 16:23 0 komentarjev
Fran Jurša in Iva Dimic
Borut Živulović/BOBO

V koalicijskih strankah zagotavljajo, da imajo tokrat za razrešitev predsednika DZ Igorja Zorčiča dovolj glasov. O razrešitvi prvega med poslanci bodo poslanci predvidoma odločali danes.

Pred začetkom seje DZ, na kateri bodo poslanci predvidoma odločali tudi o razrešitvi predsednika DZ Igorja Zorčiča, v koalicijskih strankah napovedujejo, da imajo za razrešitev dovolj glasov.

Poslanka NSi Iva Dimic je na vprašanje medijev, ali so tokrat prešteti in bo tokrat razrešitev uspela, odgovorila: “Bo”.

To zatrjujejo tudi v SMC. Tokrat bodo namreč glasovali vsi njeni poslanci, saj so poskrbeli, da je iz bolnišnice v DZ prišel tudi Dušan Verbič, ki je sicer že dlje časa odsoten.

Poslanci so namreč opozicijskega Zorčiča že konec marca poskušali razrešiti s položaja. Takrat koalicija ni zbrala 46 glasov. Na tajnem glasovanju je ob obstrukciji večjega dela opozicije za razrešitev zmanjkal en glas, dve glasovnici sta bili neveljavni.

Iva Dimic je povedala, da je Zorčič, kar se tiče nje in NSi, izgubil vso zaupanje s tem, ko minuli teden ni izglasoval dnevnega reda seje DZ. “Vzel je demokratično DZ in menim, da je s tem izgubil zaupanje poslancev,” je dejala v izjavi za medije pred začetkom glasovanja.

Iva Dimic o možnosti kaznovanju protestnikov na neprijavljenem shodu: Ne vidim razloga, zakaj shod ni prijavljen

Sicer pa se je Iva Dimic odzvala tudi na današnje proteste. “Mirni protesti so del demokratičnega sistema,” je dejala. Izpostavila je vlogo opozicijskih strank, ki so napovedale, da se bodo udeležile današnjih protestov. “Za demokratičen sistem ni ulica, za stranke je prostor, kjer se krešejo mnenja, kjer se postavljajo merila in zakoni, DZ. S tega vidika je to vključevanje parlamentarnih strank v civilno družbeno sfero, shizofreno,” je dodala.

Današnji protest ni uradno prijavljen. Na policiji vladni odlok tolmačijo tako, da “če javni shod ni prijavljen oziroma organizator ni pridobil dovoljenja pristojne upravne enote, to pomeni, da shod ni dovoljen, tako da udeležba pomeni kršitev Zakona o nalezljivih boleznih, v katerem je tudi predpisana globa od 400 do 4.000 evrov”.

Dimic na to odgovarja: “Dikcija je v tem primeru jasna”. Sprašuje se, zakaj protest ni prijavljen in dodaja, da ne vidi razloga, zakaj ni prijavljen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!