Direktor policije po obtožbah: Na sodišču nisem lagal

Slovenija 25. Avg 202315:35 5 komentarjev
senad jušić, v. d. generalnega direktorja policije
Senad Jušić Foto: N1

Po tem, ko je TV Slovenija včeraj poročala, da zdajšnji vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Senad Jušić ne bi smel postati prvi policist, ker je lagal na sodišču, se je slednji odzval na očitke. "Na sodišču nisem lagal, gre za očitne neresnice in zlonamerne navedbe, ki jih ostro in odločno zavračam," je zapisal v sporočilu za javnost. Notranji minister Boštjan Poklukar je medtem Jušiću že izrazil polno podporo.

TV Slovenija je včeraj poročala, da trenutni vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije (GDP) Senad Jušić ne bi smel postati prvi mož policije, ker naj bi v preteklosti lagal na sodišču.

Tematika je aktualna, ker uradniški svet skozi natečajni postopek ravno preverja primernost Jušića za položaj prvega policista v državi. Po navedbah nacionalne televizije naj bi sicer med policisti na Obali vrelo že od od njegovega imenovanja za vršilca dolžnosti generalnega direktorja.

Lagal naj bi glede premestitve

Sporen je primer premestitve koprskega kriminalista na drugo delovno mesto, ki ga je TV Slovenija osvetlila v oddaji Odmevi in kar naj bi Jušić storil iz maščevanja. Šlo naj bi za kazensko premestitev, ker uslužbenec policije ni bil simpatičen nadrejenim, zato je sprožil tudi tožbo zoper policijo.

Avtomobil slovenske policije
PROFIMEDIA

Trenutni vršilec dolžnosti GDP je na sodišču zanikal navedbe, da je on zahteval premestitev – to je poskusil prevaliti na neposredno vodjo premeščenega uslužbenca. Sodišče temu ni verjelo, zaupali so trem drugim pričam.

Premeščeni kriminalist je bil s tožbo uspešen na prvi stopnji, po pritožbi policije pa je prvostopenjsko sodbo potrdilo tudi višje delovno sodišče.

“Pojavljajo se medijski napadi name”

Na poročanje medijev se je dan kasneje odzval Senad Jušić, ki je poudaril, da gre za neresnice in zlonamerne navedbe: “Na sodišču nisem lagal, gre za očitne neresnice in zlonamerne navedbe, ki jih ostro in odločno zavračam.”

“Kriva izpovedba je kaznivo dejanje po kazenskem zakoniku in zavržno ravnanje, ki ga kot državljan in policist absolutno obsojam in ga nikoli nisem storil,” so Jušića še navedli na GPU.

Očitke o njegovi domnevno krivi izpovedbi sta pred leti presojala tudi Okrajno sodišče v Ljubljani in Specializirano državno tožilstvo, ki sta iz vsestransko zbranih dokazov oba odločila, da iz njih niso izhajali dokazi o krivi izpovedbi, so navedli. Oba dokumenta je GPU priložila sporočilu.

“V zadnjem obdobju se pojavljajo medijski napadi name in diskreditacije tudi za nekatere druge ‘stare’ primere in enako kot v tem primeru gre za neupravičene in zlonamerne očitke o moji vpletenosti v nezakonita dejanja,” je še zapisal Jušić. Meni, da se s takimi nepreverjenimi, neutemeljenimi, zavajajočimi in zlonamernimi trditvami ne škodi zgolj njemu, temveč tudi institutu generalnega direktorja policije, kar je nedopustno.

“Vedno sem si prizadeval za zakonito opravljanje nalog in izvajanje pooblastil, spoštoval človekove pravice in temeljne svoboščine ter deloval tako, da ni prihajalo do kršitev pravic zaposlenih in drugih. To je moje vodilo, to so moja stališča in moj način dela,” je sporočilo sklenil Jušić.

“V. d. generalnega direktorja policije mag. Senad Jušić ima vso mojo podporo,” se je medtem za STA odzval notranji minister Boštjan Poklukar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje