Varuh Svetina odgovarja direktorju RTV: Vsak od nas se mora zavedati moči besed

Slovenija 31. Avg 202209:17 > 19:01 47 komentarjev
Peter Svetina
Borut Živulovič/BOBO

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je v odzivu na poziv generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha, naj obsodi spodbujanje sovražnega govora glede dogajanja na RTV Slovenija opozoril tudi na pomen dostojnosti. "Na nas je, da naredimo vse, da delujemo z zgledom in da je vsaka naša javno izražena misel kultivirana," je zapisal. Prav tako je poudaril, da se vsak posameznik mora zavedati moči besed.

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je na predsednika republike Boruta Pahorja in varuha človekovih pravic Petra Svetino naslovil odprto pismo.

“V javnosti že dlje časa opažamo vrsto nesprejemljivih zapisov žalitev, hujskanja in celo sovražnega govora,” je zapisal. Poudaril je, da se zavedajo, da je v vsaki demokratični družbi pravica do svobode govora in mišljenja ustavna pravica. “Vendar so hkrati vse pravice omejene predvsem s pravicami drugih, v takšnih primerih običajno s pravico drugih do časti in dobrega imena,” je zapisal in dodal, da se svoboda govora ne sme zlorabljati tako, da prekomerno posega v pravice drugih.

Opozoril je na prispevka Leona Magdalenca v Dnevniku in Grega Repovža v Mladini, ki po njegovih besedah vsebujeta skrb vzbujajoče elemente sovražnega govora. “Avtorja besedno obračunavata z javnim zavodom RTV Slovenija, ga ponižujeta in pri tem uporabljata izraze, ki sodijo v neke pretekle, temne čase, za katere smo mislili, da so že davno pozabljeni in jih nikoli več ne bo, saj so v demokratični družbi povsem nesprejemljivi,” je zapisal Grah Whatmough.

generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough
Andrej Grah Whatmough (Miloš Ojdanić/RTV Slovenija)

Skrbi ga, da elemente sovražnega govora uporabljajo mediji, ki imajo določen vpliv v družbi in ki pri določenih bralcih uživajo zaupanje. “Sprašujem se, ali res ni mogoče medijske vsebine sporočiti na drugačen, kultiviran način, kot se za četrto vejo spodobi, oziroma kakšne občutke želijo ti mediji sporočiti svoji javnosti, ko pozivajo k očiščenju in deratizaciji zavoda. Mar ne gre za spodbujanje sovražnih občutkov?” se sprašuje.

Dodal je, da si v javnem zavodu vsi po najboljših močeh prizadevajo za kultiviran in spoštljiv dialog. Ob tem pa Pahorja in Svetino, kot najvišji moralni instanci v državi, poziva, da “spodbudita strpno razpravo ter obsodita vsakršno spodbujanje sovražnega govora”.

Svetina: Vsak od nas se mora zavedati, kakšno moč imajo naše besede

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je v odzivu opozoril, da institut varuha skladno s pooblastili “opozarja na nepravilnosti in kršenje pravic, če jih ljudem povzročajo državni organi, organi lokalnih skupnosti in nosilci javnih pooblastil”. Pri tem so posebne pozornosti deležne skupine, ki nimajo možnosti, da bi se zoper sovražnosti branile same. To so skupine ljudi, ki so zapostavljene, marginalizirane ali kako drugače ranljive, je naštel Svetina. “Takrat pristojne organe pozovem, da nemudoma ukrepajo,” je izpostavil.

Obenem pa Svetina svoje javne nastope, neposredne stike z odločevalci in ostalo komunikacijo pogosto izkoristi za opozorila, ki se nanašajo na problematičen razmah nesprejemljivih praks komuniciranja in delovanja, kot so grožnje, sramotenje, zmerjanje, obračunavanje, linč in podobno.

A za dvig ravni dostojnega komuniciranja javni pozivi in opozorila niso dovolj, meni. “Vsak od nas se mora zavedati, kakšno moč imajo naše besede,” je zapisal v odgovoru Grahu Whatmoughu. “Na nas je torej, da naredimo vse, da delujemo z zgledom in da je vsaka naša javno izražena misel kultivirana, ne glede na njeno ostrino in neposrednost,” je dodal.

Svoj zapis je zaključil z besedami, da imajo skladno s svojim slovenskim pravnim redom vsi, ki se v tovrstnih primerih čutijo premočno prizadete v svoji duševni integriteti, določene možnosti tako v okviru civilnega kot kazenskega pravnega varstva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje