Do 19. ure 36 obvestil o kršitvah volilnega molka

Slovenija 12. Nov 202213:53 > 20:30 0 komentarjev
volitve, volišče, predsedniške volitve
Luka Dakskober/Bobo

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je po kampanji za volitve predsednika republike začel opolnoči, do 19. ure prejela 36 obvestil o domnevni kršitvi volilnega molka, je objavilo ministrstvo. Inšpektorat za notranje zadeve obravnava 22 zadev, za katere obstaja sum na kršitev.

Kot so še navedli na ministrstvu, se največ obravnavanih zadev, šest, nanaša na domnevne kršitve volilnega molka na družabnih omrežjih, sledijo sporne objave na televizijah in razdeljevanje letakov v hišne predalčnike.

Za 14 obvestil je bilo medtem ugotovljeno, da se nanašajo na zadeve, ki so že v obravnavi ali pa niso povezane s kršitvami volilnega molka. Večina teh obvestil se nanaša na volilne kampanje, povezane z lokalnimi volitvami, za katere pa volilni molk ta vikend ne velja.

Pred nedeljskim drugim krogom volitev za predsednika republike se je ob polnoči uradno zaključila volilna kampanja. Začel je veljati volilni molk, ki ga je treba spoštovati do nedelje do 19. ure, ko se bodo zaprla vsa volišča po državi. V času volilnega molka je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju.

Za kršitve volilnega molka so predvidene globe od 800 do 3.000 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 300 do 600 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje, od 250 do 500 evrov za pravno osebo ali samostojnega podjetnika ter od 150 do 250 evrov za posameznika.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!