Do odškodnine odslej tudi žrtve kaznivih dejanj iz tretjih držav

Slovenija 27. Jul 202307:31 0 komentarjev
Nasilje
Slika je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Veljati je začela novela zakona o odškodnini žrtvam kaznivih dejanj, ki pravico do odškodnin žrtvam kaznivih dejanj širi tudi na državljane tretjih držav.

Novela, ki so jo vložili koalicijski poslanci, predvideva pridobitev odškodnine iz državne sheme ne glede na državljanstvo žrtve.

Novela zakona tako odpravlja formalni pogoj državljanstva Slovenije ali druge države članice EU za pridobitev odškodnine po tem zakonu in določa pridobitev odškodnine iz državne sheme ne glede na državljanstvo žrtve. To je pomembno zlasti v kontekstu boja proti trgovini z ljudmi, saj žrtve navadno nimajo urejenega stalnega prebivališča ali državljanstva. Druga sprememba uvaja možnost, da se upravičenec do odškodnine odpove pravnemu varstvu in s tem hitreje pride do odškodnine.

Novelo je konec marca v parlamentarni postopek vložila skupina poslancev koalicijskih Gibanja Svoboda, SD in Levice s prvopodpisano poslanko Svobode Lucijo Tacer. Poslanci koalicije s tem uresničujejo priporočila Varuha človekovih pravic in se odzivajo na pobude EU ter opozorila Sveta Evrope v zvezi s pomanjkljivo zakonodajno ureditvijo zagotavljanja pravice dostopa do odškodnine žrtvam trgovine z ljudmi, je ob vložitvi novele poudarila Tacer.

Za sprejem novele je konec junija glasovalo 53 poslancev, 22 pa jih je bilo proti. Državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Igor Šoltes pa je konec junija napovedal, da nameravajo do konca leta pripraviti sistemske spremembe zakona o odškodnini žrtvam kaznivih dejanj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!