Dobra novica za nekatere upokojence: njihovi prihodki se bodo zvišali

Slovenija 05. Feb 202417:52 2 komentarja
Starejši moški dela
Foto: PROFIMEDIA

Marca se bo zvišala najnižja bruto urna postavka za delo upokojencev. Za opravljeno začasno ali občasno delo jim delodajalci ne bodo smeli plačati manj kot 7,21 evra. Gre za posledico uskladitve z minimalno plačo.

Prihodnji mesec se bo zvišala najnižja bruto urna postavka za delo upokojencev.

Za opravljeno začasno ali občasno delo jim delodajalci od 1. marca ne bodo smeli plačati manj kot 7,21 evra, obseg njihovega dohodka pa v seštevku v koledarskem letu 2024 ne bo smel preseči 10.781,07 evra bruto. Nova zneska sta posledica uskladitve z minimalno plačo.

Novo odredbo o višini urne postavke in višini dohodka za opravljeno začasno ali občasno delo upokojencev je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnost objavilo danes v uradnem listu.

V skladu z lansko odredbo je še do letošnjega 29. februarja višina urne postavke za opravljeno uro začasnega ali občasnega dela upokojencev določena pri 6,92 evra, obseg tega dela pa v seštevku ne sme presegati 10.346,52 evra.

Leta 2022 sprejeta novela zakona o urejanju trga dela je bruto urno postavko za delo upokojencev izenačila z bruto postavko za študentsko delo. Obe sta odvisni od minimalne plače, ki se je letos zvišala za 4,2 odstotka na 1.253,90 evra bruto.

Začasno ali občasno delo lahko upokojenec opravlja v obsegu največ 60 ur v koledarskem mesecu, pri čemer neizkoriščenih ur ne more prenesti v nov mesec. Lahko pa največ trikrat v letu opravi tudi največ 90 ur začasnega ali občasnega dela na mesec, vendar seštevek ur ne sme preseči 720 ur v koledarskem letu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje