Dogajanje na MZZ: ko branjenje človekovih pravic postane moteče

Slovenija 02. Sep 202106:24 > 10:16 4 komentarji
Eva Tomič
Žiga Živulović jr./BOBO

Karierna diplomatka Eva Tomič je morala po informacijah N1 oditi s čela sektorja za mednarodne organizacije. Kot poudarja, je nadrejeni na zunanjem ministrstvu z razlogi za premestitev niso seznanili. Več naših sogovornikov iz diplomatskih vrst pa ocenjuje, da je šlo vodilnim na MZZ zlasti v nos vztrajanje bivše veleposlanice pri Svetu Evrope, naj Slovenija v zunanjepolitičnih povezavah zagovarja demokratične vrednote in dosledno brani človekove pravice.

Eva Tomič je morala z včerajšnjim dnem oditi z mesta vodje sektorja za mednarodne organizacije, kamor je bila postavljena v času, ko je zunanje ministrstvo vodil Miro Cerar. Njeno premestitev so za N1 potrdili tako na zunanjem ministrstvu kot diplomatka sama. Razlika je v tem, da je iz odgovora MZZ mogoče razbrati, da je šlo za skupno željo veleposlanice in vodstva ministrstva, Tomič pa to odločno zanika.

Pelko: Trn v očesu, ki vidi v svet le do cerkvice na blejskem otoku

“Veleposlanica Eva Tomič je bila z njenim soglasjem, s sklenitvijo aneksa k pogodbi o zaposlitvi, razporejena na delovno mesto veleposlanik v sektorju za Azijo in Oceanijo v direktoratu za skupno zunanjo in varnostno politiko,” so poudarili na MZZ. “Drugega, kot da podpišem aneks, mi ni preostalo,” nam je dejala Tomič. Izpostavila je, da je bila na čelo sektorja za mednarodne organizacije izbrana na osnovi razpisa, o odstavitvi s tega mesta pa je bila obveščena ustno. “Kljub zaprosilu, da navedejo razloge, tega niso storili,” je dodala.

Tudi na naša vprašanja o razlogih za premestitev Eve Tomič včeraj na MZZ niso odgovorili. Sklicevali so se na to, da so vsi vodilni na Blejskem strateškem forumu in se bodo z našim vprašanjem lahko ukvarjali šele prihodnji teden. Več poznavalcev dogajanja na MZZ pa ocenjuje, da vodilne na ministrstvu vznemirja vztrajanje nekdanje vodje slovenskega stalnega predstavništva pri Svetu Evrope v Strasbourgu, naj Slovenija v zunanjepolitičnih povezavah zagovarja demokratične vrednote in dosledno brani človekove pravice. Tako naj bi bila Tomič deležna ocen, da je njeno ravnanje pogosto na liniji nevladnih organizacij. Te pa gredo – kot je znano – trenutno vladajočim močno v nos. “Menjajo vse svobodomiselne in neuklonljive. Tomič jim je s svojimi prizadevanji za multilateralizem in človekove pravice ter z izkušnjo iz Sveta Evrope trn v očesu, ki vidi v svet le do cerkvice na blejskem otoku,” je dejal Stojan Pelko, ki je v času Šarčeve vlade vodil kabinet zunanjega ministra Cerarja.

Stojan Pelko
BOBO

Po besedah naših virov iz diplomatskih vrst je vodstvo ministrstva o odstavitvi Eve Tomič razmišljalo že po lanski skupščini Svetovne zdravstvene organizacije. Na tem zasedanju je namreč naša država prvič doslej glasovala proti resoluciji WHO, ki bi mednarodni skupnosti omogočila, da Palestincem na zasedenih ozemljih Zahodnega brega in sirskemu prebivalstvu na planoti Golan zagotovi zdravila in cepiva. Tomič je glasovanju Slovenije proti resoluciji nasprotovala – menila je, da naj bi se naša država vsaj vzdržala, če resolucije že ne želi podpreti. Nekateri naši sogovorniki zamenjavo na čelu sektorja za mednarodne organizacije povezujejo tudi s precejšnjo občutljivostjo Eve Tomič za begunsko problematiko, ki bi lahko po zadnjem dogajanju v Afganistanu prišla še bolj do izraza.

Tomič: Povem svoje mnenje

Tomič ne zanika, da pove svoje mnenje, tudi če se to s pogledi vladajočih ne ujema. Hkrati pa dodaja, da kot profesionalna diplomatka mora uresničevati odločitve nadrejenih, saj nenazadnje za zunanjo politiko nosi odgovornost minister.

Matjaž Gruden
Srdjan Živulovič/BOBO

“Seveda ne poznam okoliščin in nisem pristojen, da bi komentiral takšne odločitve v ministrstvu ene od držav članic, lahko pa povem, da sem z veleposlanico Evo Tomič sodeloval med njenim službovanjem v Strasbourgu, kjer se je izkazala kot izjemno sposobna predstavnica Slovenije in med njenimi kolegi veleposlaniki zelo spoštovana, ugledna in kompetentna zagovornica vrednot in načel Sveta Evrope.”

Matjaž Gruden, pravnik in diplomat pri Svetu Evrope

“Razočarana sem tudi zato, ker so mi nadrejeni ob odstavitvi dali vedeti, da ne vem ničesar o mednarodnem pravu,” nam je včeraj še dejala Eva Tomič. S takšnimi navedbami naj bi se izognili njeni premestitvi na prosto delovno mesto v direktoratu za mednarodno pravo, ki so ji ga najprej omenjali. Tomič je sicer po izobrazbi pravnica, kot veleposlanica pri Svetu Evrope pa se je z mednarodnim pravom veliko ukvarjala. Kot poudarja, se je prav tedaj na Evropskem sodišču za človekove pravice drastično zmanjšalo število neizvršenih primerov iz Slovenije. Dve leti je tudi vodila medvladno pravno skupino Sveta Evrope, ki je med drugim zaključila modernizacijo konvencije o varstvu osebnih podatkov. Z mednarodnim pravom se je Tomič sicer ukvarjala že prej: bila je članica slovenske delegacije v pogajanjih za mednarodno kazensko sodišče, kot vodji urada visoke komisarke ZN za človekove pravice na zasedenem palestinskem ozemlju pa ji zahtevnih pravnih primerov ni manjkalo.

Neracionalno uporabljanje že tako omejenih resursov

Eva Tomič je od včeraj koordinatorka za povezljivost v sektorju za Azijo in Oceanijo, čeprav se – kot priznava tudi sama – s tem področjem doslej ni ukvarjala. Gre za še eno potrditev, da MZZ svojih zelo omejenih kadrovskih resursov v praksi ne zna učinkovito uporabljati, menijo naši sogovorniki iz diplomatskih krogov. Kot tipični primer neracionalnega kadrovanja izpostavljajo ravnanje z bivšim zunanjim ministrom Samuelom Žbogarjem. Ta se je namreč po osmih letih zastopanja EU na Kosovu in v Makedoniji lani vrnil na MZZ, namesto da bi ga kot eksperta za Zahodni Balkan vključili v razprave o balkanskih temah, ki so za Slovenijo v času predsedovanja Svetu EU še kako pomembne, pa so mu dodelili mesto koordinatorja za OECD.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje