“Dokument, ki je nesprejemljiv in kliče po politični odgovornosti celotne vlade”

Slovenija 05. Feb 202323:14 9 komentarjev
Univerza v Ljubljani
Univerza v Ljubljani. (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

V Visokošolskem sindikatu Slovenije so se odzvali na nedavno blokado razpisa za vpis na posamezne študijske programe. "Ozadij dogajanj znotraj univerz ne poznamo, vendar je popolnoma nesprejemljivo že samo dejstvo, da se je kaj takega lahko zgodilo zadnji dan in brez vednosti organov obeh filozofskih fakultet," so zapisali v javnem pismu.

V Visokošolskem sindikatu Slovenije (VSS) so se odzvali na dogajanje ob potrjevanju letošnjega razpisa za vpis na univerze. Univerza v Ljubljani je namreč v petek opozorila, da je spremenila pogoje za vpis na več študijskih programov, v kar so bili prisiljeni s strani Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu. Ta naj bi namreč akreditacijo Univerze v Ljubljani pogojevala s spremembo vpisnih pogojev.

V visokošolskem sindikatu pa so sedaj v javnem pismu opozorili, da avtonomija državnih univerz ni popolna, temveč je omejena z njihovo družbeno vlogo, kamor pa med drugim sodi tudi razprava o manku posameznih poklicnih profilov.

“Vendar mora ta razprava potekati v dialogu med političnimi predstavniki države in univerzami. Državnoplansko načrtovanje, ki je v prejšnjem sistemu doseglo vrh z usmerjenim izobraževanjem, je neaktualno vsaj iz dveh razlogov,” so navedli. Ključna razloga sta, tako VSS, dejstvo, da zaposlitvenih karier v današnjem svetu ni več mogoče usmerjati s šifrantom poklicev in to, da ima Evropska unija enoten trg dela.

“Odgovor na ta nova dejstva je prilagajanje izobraževanja sposobnemu in motiviranemu posamezniku, ki si bo zaposlitev v veliki meri ustvaril sam in bo v življenju morda zamenjal več poklicev. Administrativne rešitve so obsojene na neuspeh,” so še opozorili v pozivu.

Preberite še: “Zaradi ozke in nove razlage zakona dijakom zaprta vrata do izbranih študijev”

Igor Papič na zaslišanju ministrskega kandidata
Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič. (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Odgovornost, ki zadeva celotno vlado

Kot so v nadaljevanju opozorili, so se odločno uprli že zamislim prejšnje vlade, katerih izhodišča so vodila v smer, ki bi pomenila “spreminjanje univerz v poklicne šole, in s tem nazadovanje v razvoju”. “Vendar je prejšnja vlada obenem opredelila npr. zdravnike kot poklic, ki je dejansko deficitaren,” so še zapisali in poudarili, da je poskus prejšnje vlade spodletel, ker da je imel značaj izsiljevanja tik pred skrajnim rokom za objavo razpisa in informativnimi dnevi.

“Tudi tokrat je vlada zadnjih hip posegla v proces pripravljanja razpisa, ki vsako leto poteka več mesecev. Vendar je presegla vzorec, ki ga je uveljavila njena predhodnica: univerzi je poslala državni dekret z zahtevo po spremembi števila razpisnih mest,” so zapisali v javnem pismu Visokošolskega sindikata Slovenije. Kot so pojasnili, je bilo v dopisu opisano, kako je predsednik vlade na seji ugotovil manko razpisanih mest na nekaterih študijskih smereh.

“To je po vsebini in po dikciji dokument, kakršnega v odnosu med politično oblastjo in univerzami morda še ni bilo. Tak dokument je sam po sebi nesprejemljiv. Kliče po politični odgovornosti celotne vlade, v imenu katere je minister Papič podpisal to sramotno besedilo. Da je pod dokument podpisana oseba, ki je v predhodnem primeru s sindikatom aktivno sodelovala pri kampanji zoper na las podoben napad na avtonomijo in dostojanstvo univerz, je seveda zgovorno. Vendar odgovornosti vlade ni mogoče zreducirati na opazko o preveč poslušnem ministru. Odgovornost je širša in zadeva celotno vlado,” so še zapisali.

Kot so še pojasnili v javnem pismu, sta bili v odgovor na dopis na obeh univerzah sklicani dopisni seji senata, razpis pa je bil še isti dan spremenjen in poslan na vlado. V sindikatu tako od vlade kot tudi od vodstev obeh univerz sedaj terjajo, da pojasnijo, po katerih kriterijih je odslej psihologija določena kot deficitaren poklic. Na podlagi te določitve so namreč sprejeli odločitev za povečanje števila vpisnih mest na študijskih programih psihologije, vključno s finančnim načrtom in navedbo vira.

Univerza v Ljubljani
Žiga Živulović jr./BOBO

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje