Drugi najbogatejši Slovenec v aktivno politiko ne gre

Slovenija 06. Jul 202106:00 > 08:56 4 komentarji
Sandi Češko, drugi najbogatejši slovenec
Borut Zivulovic /BOBO

Ne bom kandidiral niti za mandatarja niti za ministra; v aktivno politiko se ne bom podal. Tako poudarja uspešni podjetnik Sandi Češko, ki se ga je v zadnjih tednih v nekaterih političnih krogih omenjalo kot možnega kandidata za mandatarja levosredinske vlade.

Po političnih kuloarjih in v nekaterih medijih so se v zadnjih tednih pojavila namigovanja, da bi se v tekmo za mandatarsko mesto utegnil podati dolgoletni član SD, uspešni podjetnik Sandi Češko. Po enem od razmišljanj naj bi Socialne demokrate na prihodnje volitve kot predsednica stranke sicer popeljala Tanja Fajon, vnaprej pa naj bi napovedali, da bo njihov kandidat za mandatarja, če bo SD zmagala ali kot najmočnejša stranka na levem polu političnega prostora dobila možnost prevzeti vodenje levosredinske vlade, Sandi Češko. Izbiro Češka za mandatarja naj bi po besedah zagovornikov omenjenega scenarija Fajon javnosti predstavila kot svojo odločitev, s čimer bi oba ohranila avtoriteto za opravljanje svoje funkcije.

Češko nam je včeraj dejal, da se s Tanjo Fajon, ki ji pomaga z nasveti na gospodarskem področju, o mandatarstvu nista nikoli pogovarjala. Zatrdil je, da se za mandatarja ne bo potegoval niti v primeru, če bi levosredinske stranke poskušale  še enkrat  zamenjati aktualno vlado, niti po volitvah. Prav tako ga po njegovih besedah ne zanima ministrsko mesto. “V aktivno politiko se ne bom podal,” je poudaril Češko.

Pomotoma izpustil besedico “ne”

Iz njegove izjave prejšnji teden je bilo sicer mogoče razumeti, da ga vodenje vlade zanima. Za Delo je namreč navedel: “Sem uspešen na svoji globalni podjetniški poti, to pa me kvalificira za zelo kompleksno opravilo, kot je vodenje vlade.” A nam je Češko včeraj dejal, da je pri odgovoru, ki ga je prek SMS na hitro poslal s konference v tujini, po nesreči izpustil besedico “ne”. Zatrdil je, da je nameraval zapisati, da ga uspešnost na globalni podjetniški poti “ne kvalificira za zelo kompleksno opravilo, kot je vodenje vlade” in ne, da ga kvalificira, kot se je pomotoma zatipkal. Ker je napako storil sam, ni zahteval objave popravka, je še dodal Češko.

Po oceni drugega najbogatejšega Slovenca je politika mnogo bolj “kompleksna zadeva, kot je gospodarstvo”. To svojo trditev je včeraj podkrepil z besedami, da je v vsaki družbi precej več uspešnih gospodarstvenikov kot uspešnih politikov. “Z upravljanjem javnega sektorja nimam nobenih izkušenj. Zdravstvo, šolstvo, javna uprava … so zelo zahtevne teme, to ni hec,” je kot (glavni) razlog, da se za mandatarja ne namerava potegovati, navedel Češko.

Na vprašanje, zakaj ga torej v določenih krogih v zadnjih tednih omenjajo kot možnega prihodnjega predsednika vlade, nam je odgovoril, da ljudje v sedanjih kritičnih časih iščejo nekoga, ki bi bil rešitelj. “Slovenija ima več kot dovolj enega politika, ki se ima že ves čas za rešitelja, ki se razglaša za najbolj pametnega in za nezmotljivega. Sam v takšne metode dela ne verjamem,” je poudaril Češko. Potrdil je, da se njegove navedbe o osebi, ki se ima vseskozi za rešitelja,  nanašajo na premierja Janeza Janšo.

Tanja Fajon
Žiga Živulovič jr./BOBO

Še naprej je pripravljen pomagati Tanji Fajon

Češko včeraj ni zanikal, da ga je v preteklosti kdo od Socialnih demokratov neformalno povprašal o njegovi pripravljenosti voditi vlado in da so ga pred meseci nekateri iz civilne družbe nagovarjali, da bi se lotil projekta mandatarstva. Na vprašanje, ali je bil med njimi tudi nekoč vidni politik Gregor Golobič, ki ga skupaj z ustanoviteljem podjetja Ultra Milošem Urbanijo nekateri naši sogovorniki iz SD vidijo kot avtorja tokratne zamisli o Češkovi kandidaturi za premierja, pa je odgovoril, da se z Golobičem o tem nista nikoli pogovarjala.

Češko je sicer pripravljen tudi v prihodnje z nasveti pomagati Tanji Fajon. “Všeč mi je, da je ni strah povedati, da na določenih področjih ni najbolj izkušena in da potrebuje krog ljudi, ki ji pomaga. Kdorkoli bi želel, sem mu pripravljen povedati svoje mnenje. Stvar politike pa je, da sprejme tisto, kar meni, da je zanjo koristno,” je še dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje