Društvo Humanitarček ima dvojnika: res le napaka ali zloraba imena?

Slovenija 15. Nov 202115:27 > 15:48 2 komentarja
Ninna Kozorog
Miloš Vujinović/BOBO

V društvu Humanitarček, ki ga je pred desetimi leti ustanovila Ninna Kozorog, opozarjajo, da se je na Ravnah na Koroškem septembra letos pojavilo istoimensko društvo, s katerim pa niso povezani, zato prosijo ljudi, naj jim ne nakazujejo denarja. Zastopnik novega društva Borut Iršič pa pravi, da gre za napako in da bodo ime spremenili.

Septembra letos je bilo na upravni enoti na Ravnah na Koroškem ustanovljeno Društvo za izvajanje humanitarne dejavnosti Humanitarček (registrirano na naslovu Čečovlje 22A), zastopnik društva pa je učitelj na mežiški osnovni šoli Borut Iršič.

V društvu Humanitarček, ki že deset let pomaga ljudem v stiski in ga je pred deseti leti ustanovila Ninna Kozorog, opozarjajo, da gre za zlorabo njihovega imena. Kot pravijo, je zanimivo, da Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) ni odreagirala na identično ime, ki je sicer skovanka predsednice in ustanoviteljice Ninne Kozorog.

Sprašujejo se tudi, kako je lahko upravna enota Ravne na Koroškem, s katero že več let sodelujejo, spregledala, da je Iršič registriral identično ime. Registracijo zdaj izpodbijajo, to možnost jim daje zakon o društvih, kjer je navedeno, da se mora ime društva, ki ga nekdo ustanavlja, razlikovati od imen drugih društev, izpodbijanje pa je možno v šestih mesecih od registracije, so pojasnili.

“Gre za zlorabo našega imena in 10 let našega dela, zato prosimo, da ne nasedate. Gre za na novo odprto društvo 21. 9. 2021, TRR pa je odprt 15. 10. 2021, ki se okorišča z našim imenom, ki smo si ga trd(n)o gradili zadnje desetletje. ‘Naš’ Humanitarček je bil registriran 21. 10. 2011. Na žalosten način bomo dočakali našo desetletnico,” so na Facebooku zapisali v društvu.

Je pa Iršič prav tako septembra ustanovil še eno društvo – Društvo za nenasilno komunikacijo Koroške. Istoimensko društvo (brez Koroške) pa v Ljubljani deluje že 25 let.

Kozorog je za STA pojasnila, da iskreno upajo, da se bo odzvalo tudi pristojno ministrstvo, “saj se je več kot očitno razkrila ena od lukenj, ki lahko ogrozi marsikatero društvo, organizacijo ter z malo iznajdljivosti omogoča proste roke za mahinacijo”.

V društvu pravijo, da so za zaščito svojega imena aktivirali pravnike, Ajpes in upravno enoto Ravne na Koroškem. Za Večer je Kozorog tudi napovedala, da bodo zadevo predali policiji, za pomoč pa so prosili tudi CNVOS, krovno mrežo slovenskih nevladnih organizacij.

Iršič priznal: Ime bomo spremenili

Iršič, ki je na Koroškem registriral istoimensko društvo, se je na Facebooku opravičil za nevšečnosti. “Namen registracije ni bila goljufija. V postopku registracije z nobene strani nismo bili opozorjeni na že zavzeto ime,” je zapisal. Napovedal je, da bodo danes napako odpravili, ko bodo zaprosili za spremembo imena. Organizacije je ob tem prosil, da na račun novega društva ne nakazujejo nobenih sredstev.

Borut Iršič se je tudi v današnjem pisnem odzivu za STA opravičil in zapisal, da si nikoli “humanitarnosti, solidarnosti ter srčnosti naših državljank in državljanov ne bi dovolil zlorabiti za kakršnokoli osebno okoriščanje ali s temi dragocenimi vrednotami manipulirati sebi v prid”. Navedel je, da gre za neljubi spodrsljaj in njegovo nepremišljenost ob registraciji imena Humanitarček, saj da ni niti pomislil na društvo Humanitarček, katerega soustanoviteljica je Ninna Kozorog.

Napovedal je, da bo še danes uredil spremembo obeh imen društev na ravenski upravni enoti. Tam so mu za obe društvi “tudi izdali sklep in pri tem niso ugotovili napak”, je še zapisal Iršič, ki je sicer tudi predsednik nadzornega odbora ravenske občine in aktiven v lokalni politiki kot član stranke SD.

Upravna enota: Društva s popolnoma enakim imenom ni v registru

Da jih je Iršič danes po telefonu seznanil, da bo vložil zahtevo za spremembo imena navedenih društev, so potrdili na ravenski upravni enoti. Glede registracije pa so pojasnili, da je “pristojni organ v postopku ugotovil, da društva s popolnoma enakim imenom ni vpisanega v registru društev in da društvi izpolnjujeta vse pogoje, ki jih določa materialni zakon za vpis društva v register društev”.

Upravna enota sicer navaja, da je za obe društvi, katerih zastopnik je Iršič, odločbi za vpis v register društev v upravni enoti Ravne izdala 21. septembra, medtem ko podatkih Ajpesa kažejo, da je bil vpis v evidence za Društvo za izvajanje humanitarne dejavnosti Humanitarček izveden 21. septembra, za Društvo za nenasilno komunikacijo Koroška pa 16. septembra letos.

Osnovna šola, kjer dela Iršič, je z društvom že sodelovala

Predsednica društva Ninna Kozorog je še zapisala, da po njenem mnenju 80 odstotkov Slovencev in Slovenk ve, da je Humanitarček njen otrok. Pri tem pa je dodala, da je Iršič učitelj na osnovni šoli v Mežici, ki je z društvom pred kratkim sodelovala pri barvanju kamenčkov in ki sodeluje tudi pri projektu 30 dni za 30 srčnih dejanj. “In pri tem, da smo medijsko povsem ‘neznani’,” se sprašuje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje