Družina, ki ji je hišo odnesla Meža, za N1: “Oče išče fotografije, spomine”

Meža odnesla hišo družine Fužir
Foto: Borut Živulovič/BOBO

Številni so v teh dneh lahko le nemočno opazovali deročo vodo, ki je pred njihovimi očmi uničevala vse, kar so z lastnim trudom gradili vrsto let. Ena bolj pretresljivih zgodb prihaja s Prevalj, kjer je besneča Meža pogoltnila hišo družine Fužir. Gabrijela Fužir Hudopisk je za N1 spregovorila o bolečih trenutkih, ki si jih bodo zapomnili za vedno. Ostali so brez vsega. "Oče kljub nevarnosti noče zapustiti ogroženega območja in išče karkoli, kar bi se rešiti dalo – fotografije, spomine," pretreseno pripoveduje domačinka.

Za Slovenijo so najbolj črni dnevi v zgodovini. Šele zdaj, ko se je voda po katastrofalnih poplavah umaknila, iz krajev prihajajo boleče in klavrne podobe – uničeni so mostovi, ceste in domovi, številne družine pa so ostale brez vsega.

Ljudje so v teh dneh lahko le nemočno opazovali besnjenje narave, ki je pred njihovimi očmi uničevala vse, kar so z lastnimi rokami gradili vrsto let. Ena takšnih zgodb prihaja s Prevalj, kjer je reka Meža odnesla večdružinsko hišo družine Fužir. Gabrijela Fužir Hudopisk je – še vedno pretresena – ekskluzivno spregovorila za N1. 

Prevaljčanka, ki sicer že tri desetletja živi v Kanadi, a se v domače kraje z možem vrne vsako leto za vsaj dva meseca, se živo spominja trenutkov, ko je hiša na desnem bregu Meže še stala. V njej so živeli njeni starši, brat z ženo in dvema hčerama.

“Veste, to hišo so moji starši zgradili z lastnimi rokami med letoma 1975 in 1980, primerna je za tri družine. To je moj dom in čez nekaj let sva se nameravala vrniti za vedno,” je Gabrijela s cmokom v grlu začela pripoved.

Gabrijela na usodno noč sicer ni bila v domači hiši, saj sta z možem v Mežici praznovala obletnico poroke. Domov sta se lahko vrnila šele v nedeljo s pomočjo civilne zaščite. 

Sogovornica si niti v sanjah ni predstavljala, kako klavrno bo končal večleten trud njenih staršev. “Najprej je začelo spodjedati cesto, nato je ostal le še kak meter zemlje ob cesti. Ker so se razmere res hitro spreminjale, so svojci zaprosili za evakuacijo. Reševalci so jim ob klicu na pomoč povedali, da bo helikopter ponje priletel čez pet ur. Tako je tudi bilo,” je opisala sogovornica.

Meža odnesla hišo družine Fužir Meža odnesla hišo družine Fužir
Borut Živulovič/BOBO
Meža odnesla hišo družine Fužir Meža odnesla hišo družine Fužir
Foto: Borut Živulović/BOBO
Meža odnesla hišo družine Fužir Meža odnesla hišo družine Fužir
Prevalje (Foto: Borut Živulovič/BOBO)
Meža odnesla hišo družine Fužir Meža odnesla hišo družine Fužir
Reka Meža v lanskih poplavah (Foto: Borut Živulovič/BOBO)
Meža odnesla hišo družine Fužir Meža odnesla hišo družine Fužir
Borut Živulović/BOBO
Hiša, ki jo je odnesla pobesnela Meža Hiša, ki jo je odnesla pobesnela Meža
Borut Živulović/BOBO

Evakuirale so se le Gabrijelina mama, svakinja in nečakinji. “Oče in brat doma nista želela zapustiti, odšla sta k sosedom, njihova hiša je višje na bregu. Tam ni bilo nobene nevarnosti. Pri evakuaciji sta oklevali tudi nečakinji, ki sta v helikopter odšli le pod pogojem, da oče in dedek res zapustita hišo,” je opisala.

Čez nekaj ur se je žal zgodilo tisto, kar so pričakovali – hišo je okoli enih zjutraj vase potegnila besneča Meža. “Hvala bogu, da sta držala obljubo in odšla k sosedom, če bi ostala, ju zdaj več ne bi bilo,” z raskavim glasom doda. S seboj so evakuirane vzele le mali nahrbtnik in dve mali mucki.

Oče in brat sta ostala le zaradi živali, pove Gabrijela. Na domačiji so namreč še nemška ovčarka, dve starejši muci, zajci in kure, ki so povodenj preživeli. “Hvala bogu smo vsi živi, to je najbolj pomembno,” je še povedala Gabrijela Fužir.

Njen 79-letni oče je trmast, kot pove, saj kljub nevarnosti noče zapustiti ogroženega območja in obupano išče karkoli, kar bi se rešiti dalo – “fotografije ali spomine”.

Družini Fužir, ki je ostala brez vsega, so na pomoč že priskočili številni prijatelji, pomagali pa boste lahko tudi vi.

Kanadska prijateljica Gabrijele Fužir Hudopisk je račun za pomoč družini že odprla, ločen račun pa je odprla tudi občina Prevalje.

TRR ZA POMOČ DRUŽINI FUŽIR: 0137 5600 0000 225 s pripisom – POPLAVE FUŽIR

Ločeno so objavili še en račun za pomoč vsem prizadetim v poplavah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje