Država bo še naprej financirala spremljanje koronavirusa v odpadnih vodah

Koronavirus 21. Dec 202317:25 0 komentarjev
covid-19, koronavirus
Foto: PROFIMEDIA

Vlada je na seji podaljšala ukrep zagotavljanja sredstev za spremljanje koronavirusa v odpadnih vodah, prav tako je podaljšala ukrepe za financiranje stroškov cepljenja proti covidu-19 in ukrepe na področju donacij, odprodaje zdravil in cepiv proti covidu-19.

Vlada je danes na podlagi mnenja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za šest mesecev podaljšala ukrep 27. člena zakona o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic nalezljive bolezni covid-19 na področju zdravstva, ki ureja spremljanje koronavirusa v odpadnih vodah in človeških vzorcih. S tem bodo še nadaljnjega pol leta zagotovljena sredstva za izvajanje mikrobioloških preiskav sekvenciranja in spremljanje koronavirusa v odpadnih vodah ter za natančno karakterizacijo variantnih virusov.

Namen podaljšanja ukrepa je po navedbah vladnega urada za komuniciranje zagotoviti tekoče spremljanje epidemičnih razmer pojavljanja in kroženja različic koronavirusa v populaciji. Spremljanje virusa v odpadnih vodah je potrebno za zaznavanje oziroma spremljanje trendov prevalence pri prebivalstvu in zgodnje odkrivanje izbruha nalezljive bolezni covid-19, spremljanje v človeških vzorcih pa zaradi tekočega spremljanja pojavljanja in kroženja različic virusa.

Vlada je prav tako sprejela sklep o podaljšanju veljavnosti ukrepa donacije ali odprodaje dela zdravil, vključno s cepivi, ki se uporabljajo za preprečevanje ali zdravljenje covida-19. S predlaganim sklepom vlada za šest mesecev podaljšuje ukrep iz 75. člena zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic covida-19.

Ta ukrep določa, da lahko vlada donira ali odproda del zdravil, vključno s cepivi, ki se uporabljajo za preprečevanje ali zdravljenje nalezljive bolezni covid-19, drugim državam članicam EU, državam članicam schengenskega območja ali tretjim državam na podlagi izražene potrebe vlade zadevne države ali tretjim državam v okviru mednarodnih humanitarnih akcij ali aktivnosti na ravni EU.

Stroški podaljšanja ukrepa so ocenjeni na 50.000 evrov in so v celoti kriti iz sredstev ministrstva za zdravje, so sporočili iz Ukoma.

Tudi denar za cepljenje

Vlada je prav tako podlagi mnenja NIJZ za šest mesecev podaljšala začasne ukrepe, ki urejajo financiranje stroškov storitve cepljenja proti covidu-19 iz državnega proračuna.

Gre za ukrepe, določene z 31. členom zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije covida-19, in sicer ukrep zagotavljanja sredstev za nabavo zdravil za profilakso in zdravljenje nalezljive bolezni covid-19 iz drugega odstavka, ukrep zagotavljanja cepljenja proti covidu-19 iz tretjega odstavka in ukrep zagotavljanja sredstev za stroške, povezane s cepljenjem iz četrtega odstavka 31. člena omenjenega interventnega zakona.

Namen podaljšanja ukrepov je zagotovitev neprekinjene preskrbe s cepivi proti covidu-19 in čim večja precepljenost skupin z večjim tveganjem za težji potek covida-19, neprekinjena preskrba zdravil za profilakso in za zdravljenje covida-19 ter zagotovitev sredstev za stroške, povezane s cepljenjem. Vse to je pomembno za preprečevanje težkih potekov bolezni in s tem preobremenitve zdravstvenega sistema, so poudarili v Ukomu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!