Državna volilna komisija izstopila iz združenja ACEEEO

Slovenija 19. Mar 202212:14 > 15:32 6 komentarjev
Volilna skrinjica
Ziga Zivulovic jr./BOBO

Na družbenih omrežjih je veliko prahu dvignila novica, da je slovenska Državna volilna komisija (DVK) v začetku marca izstopila iz Združenja evropskih volilnih organov ACEEEO. Razlog za izstop je po navedbah DVK nezadostna podpora držav članic predlogu, da po agresiji na Ukrajino Rusijo in Belorusijo izključijo iz tega združenja.

“Vojaški napad Rusije in Belorusije na Ukrajino predstavlja zavržno dejanje in hudo kršitev mednarodnega prava, zato je Državna volilna komisija glasovala za izključitev Centralne volilne komisije Ruske federacije in Centralne komisije za volitve in izvedbo republiških referendumov Republike Belorusije iz ACEEEO (Association of European Elections Officials). Ker predlog za izključitev ni bil izglasovan, se je DVK odločila za izstop iz omenjenega združenja,” so zapisali v sporočilu za javnost na spletni strani DVK.

Poudarili so, da bi se moralo združenje, ki je bilo ustanovljeno leta 1991 z namenom zagotavljanja podpore volilnim organom za poštene in svobodne volitve, zavzemati za zagotavljanje politične svobode in utrjevanje predstavniške demokracije ter izključiti tiste države članice, ki ne spoštujejo načel mednarodnega prava.

Na družbenih omrežjih je novica dvignila precej prahu, saj naj bi to (lahko) imelo posledice za monitoring volitev v Sloveniji.

Direktor DVK Dušan Vučko je za N1 zagotovil, da bodo v komisiji zagotovili možnost monitoringa vsem, ki bodo v skladu s pravilnikom oddali vloge. Monitoring je na parlamentarnih volitvah leta 2011 in 2018 izvajal OVSE in predvidoma bo tako tudi na letošnjih volitvah, je dejal Vučko.

Med pristojnostmi združenja ACEEEO namreč monitoringa volitev ni, kot je razumeti Vučka in navedbe na spletni strani združenja, je bil smisel te organizacije predvsem izmenjava znanja in izkušenj nacionalnih volilnih komisij članic.

Vučko je še pojasnil, da je zaradi zahteve po izključitvi Rusije in Belorusije iz združenja izstopilo več držav poleg Slovenije, med njimi Hrvaška, Poljska, Češka, baltske države, Albanija, Kosovo. Med članicami že v osnovi ni bilo zahodnoevropskih držav, saj imajo te sistem organizacije volitev zasnovan drugače in organa, kot je državna volilna komisija, ne poznajo, še dodaja Vučko.

Združenje ACEEEO se je zaradi različnih stališč držav glede prihodnjega statusa Rusije in Belorusije medtem razpustilo. Potem ko se države niso mogle zediniti o predlogu za izključitev, je bil na mizi predlog o zamrznitvi članstva, a tudi v tem primeru potrebne dvotretjinske večine na glasovanju ni bilo. “Tehnični samomor je bil tako edina možnost,” je v izjavi zapisal generalni sekretar Zsolt Szolnoki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje