Državni sekretar pri Tanji Fajon bo Samuel Žbogar

Slovenija 27. Maj 202217:28 0 komentarjev
samuel žbogar
Samuel Žbogar. (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

Bodoča ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je za svojo desno roko na MZZ izbrala nekdanjega zunanjega ministra Samuela Žbogarja. Po naših informacijah sta se sicer Fajon in Žbogar najprej pogovarjala o sodelovanju pri posameznem projektu slovenske zunanje politike, na koncu pa je prevladala odločitev, da bo Žbogar eden od dveh državnih sekretarjev MZZ.

Samuel Žbogar je karierni diplomat. Bil je namestnik Danila Türka v času, ko je bil ta stalni predstavnik Slovenije pri ZN v New Yorku. Funkcije državnega sekretarja Žbogar tokrat ne bo opravljal prvič – na tem mestu je bil že od leta 2001 do 2004, ko je bil zunanji minister Dimitrij Rupel. Tedaj je med drugim vodil slovensko delegacijo v predpristopnih pogajanjih z Natom. Leta 2004 se je Žbogar preselil na veleposlaniško mesto v Washington. V tistem času je razburjenje povzročila washingtonska depeša, ki je po tem, ko je Žbogar nanjo pozabil dati oznako zaupnosti, pricurljala v javnost. Šlo je za zabeležko pogovorov med ameriško in slovensko stranjo o tem, kaj ZDA pričakuje od prvega slovenskega predsedovanja EU.

Ko je leta 2008 vodenje vlade prevzel Borut Pahor, je Žbogarja povabil na čelo zunanjega ministrstva. Vendar je ta tik pred koncem mandata oziroma že v času opravljanja tekočih poslov z ministrskega mesta odstopil. Razlog za to potezo, s katero je Pahorja precej vznejevoljil, je bilo imenovanje na mesto posebnega predstavnika EU na Kosovu. Iz Kosova se je Žbogar preselil za vodjo delegacije EU v Makedoniji. Ko se je leta 2020 vrnil v domovino, so ga vodilni na MZZ postavili na stranski tir. Namesto da bi ga zadolžili za balkanske teme, s katerimi se je vrsto let ukvarjal in je na tem področju velik strokovnjak, so mu dodelili mesto koordinatorja za OECD. A tudi tega mesta ne zaseda več – pred dnevi so nanj postavili drugo diplomatko.

Vodja kabineta bodoče ministrice Tanje Fajon pa naj bi po naših informacijah postal Aleš Balut. Ta je bil v preteklosti med drugim politični svetovalec posebnega odposlanca EU v Bosni in Hercegovini.

aleš balut
Aleš Balut in Valentin Inzko (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!