Državni svet v sredo o predlogu za veto na zakon o RTVS

Slovenija 18. Jul 202214:44 > 15:06 4 komentarji
RTV Slovenija
Žiga Živulović jr./BOBO

V sredo bodo državni svetniki odločali o predlogu veta na novelo zakona o RTV Slovenija. Prvopodpisani pod predlog je državni svetnik Matjaž Gams.

Če bo državni svet na novelo zakona o RTVS izglasoval veto, jo bo moralo pri ponovnem odločanju v državnem zboru podpreti vsaj 46 poslancev. Kar pa za koalicijo očitno ne bo problem, saj je noveli prejšnji teden svoj glas namenilo kar 53 poslancev (proti jih je bilo 26).

Vladajoči so nujnost sprememb zakona o RTVS utemeljevali z navedbami, da je treba politiko umakniti iz javnega zavoda. Politično podrejanje javne radiotelevizije je vrhunec doseglo v zadnjih dveh letih, ko so na nevzdržne razmere s stavko opozorili tudi zaposleni na RTVS. Novela namesto zdajšnjega 29-članskega programskega sveta in 11-članskega nadzornega sveta zavoda prinaša enotni svet s 17 člani. Nobenega od njih ne bo imenoval državni zbor, temveč bo to v rokah strokovne javnosti oziroma civilne družbe in zaposlenih na RTV Slovenija. Javni zavod bo vodila uprava, ki jo bodo sestavljali štirje člani, na njenem čelu pa bo predsednik uprave.

Če državni svet veta ne bo izglasoval oziroma bo državni zbor novelo zakona o RTVS ponovno potrdil, pa je mogoče pričakovati, da se bo največja opozicijska stranka SDS podala v zbiranje podpisov volilk in volilcev za zakonodajni referendum o tem zakonu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje