Blokada opozicije, ustavna obsodba na naslednjo sejo, Janša: absurd na kvadrat

Slovenija 17. Maj 202112:21 > 26. Jun 2021 21:43 0 komentarjev
Bobo

Poslanke in poslanci niso potrdili predlaganega dnevnega reda seje. Državni zbor jutri tako ne bo odločal o ustavni obtožbi zoper predsednika vlade Janeza Janše, so pa poslanci LMŠ, SD, Levice in SAB že zahtevali sklic izredne seje s to točko. Predsednik državnega zbora Igor Zorčič bo sklical posvet vodij poslanskih skupin.

Pred torkovo obravnavo predloga ustavne obtožbe predsednika vlade Janeza Janše naj bi poslanci na današnji seji odločali, ali bodo zahtevali mnenje predsednika republike Boruta Pahorja na to temo. V nadaljevanju seje naj bi Janša in ministri odgovarjali na vprašanja poslancev. V nadaljevanju tedna naj bi državni zbor tudi glasoval o razrešitvi predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča.

Predsednik državnega zbora Zorčič je sejo moral zaključiti, saj poslanci niso potrdili dnevnega reda. Ob 84 navzočih poslancih je za dnevni red glasovalo 42 poslancev in proti 42.

Za predlagani dnevni red so glasovali poslanci DeSUS, SNS in koalicije z izjemo dveh odsotnih poslancev SDS in enega odsotnega poslanca SMC, proti pa so bili poslanke in poslanci preostalih opozicijskih poslanskih skupin z izjemo enega odsotnega poslanca SD. Odsotna sta bila tudi poslanca narodnih skupnosti.

Del opozicije je zahteval sklic izredne seje za obravnavo predloga ustavne obtožbe predsednika vlade Janeza Janše, koalicija pa zahteva izredno sejo za obravnavo večine drugih točk, ki so bile predvidene za redno sejo.

Šarec: Vlada nima več večine

“Današnje glasovanje o dnevnem redu je pokazalo, da ta vlada nima več večine, kajti majske seje ne bo,” je po prekinjeni seji pojasnil predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec. “Opozicija je glasovala enotno, proti temu, da imamo majsko sejo, ki bi potrjevala zakone, ki so na odborih dobili podporo, zaradi tega, ker so bile poslankam in poslancem nepovezanih kratene pravice do glasovanja na odborih. Ker so imeli koalicijski poslanci in poslanke nelegitimno večino na odborih, so tudi vsi zakoni, o katerih bi danes odločali na seji državnega zbora, za nas nelegitimni,” je pojasnil.

“Izredna seja bo bodisi ta teden bodisi naslednji teden in tam bomo predstavili ustavno obtožbo in o njej tudi glasovali,” je dejal o odločitvi, da so skupaj z ostalimi opozicijskimi strankami vložili zahtevo za izredno sejo o ustavni obtožbi. Šarec se je pred tem odzval tudi na twitterju: “To ne pomeni, da seje o ustavni obtožbi ne bo. Nasprotno, zahteva za sklic je bila že vložena . Seja o UO bo!,” je zapisal.

Na twitterju se je odzval tudi koordinator stranke Levica Luka Mesec, ki je prav tako zapisal, da koalicija več nima dovolj glasov niti za nadaljevanje seje. Dodal je, da je “čas za volitve”.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga je pojasnila, da dnevnega reda niso podprli zaradi “še vedno neizpolnjenih razmerij v delovnih telesih. Pričakujemo, da se bo koalicija pripravljena pogovarjati tudi o tem, da bodo razmerja v delovnih telesih ustrezno zastopana,” je pojasnila.

Da delovna telesa ne odražajo razmerij med koalicijo in opozicijo je dejal tudi predstavnik stranke Levica Matej T. Vatovec. “To je eden od načinov obstrukcije, ki se bo nadaljevala, dokler se ne bodo razmerja v DZ uredila,” je napovedal in dodal, da je današnji dogodek po njegovih ocenah še en dokaz več, da ta koalicija ni več sposobna delovati in “bi bilo najbolje, da vlada odstopi in gremo na predčasne volitve”.

Kolegij predsednika DZ je sicer prav danes potrdil nov razrez v delovnih telesih, ki poslancem NeP dodeljuje 12 mest v delovnih telesih. Predlog so poleg koalicije podprli tudi v LMŠ in NeP, a Sluga opozarja, da razrez v delovnih telesih še vedno ne ustreza razmerjem med koalicijo in opozicijo.

Tudi vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper je dejala, da se je danes ponovno izkazalo, da koalicija v DZ nima večine in ne more izglasovati niti dnevnega reda seje.  “Na vsakem koraku se kaže, da imamo viseč parlament, ki težko dela in težko potrjuje vladne zakone. Prepričani smo, da bi bilo treba razpisati predčasne volitve,” je dejala.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa je izpostavil, da se je prvič zgodilo, da koaliciji ni uspelo izglasovati dnevnega reda redne seje. Koalicija je manjšinska in če ni postrojena, težko sprejema kakršno koli zakonodajo. “Zamisliti se morajo tisti, ki govorijo, da imajo v tem parlamentu večino,” je poudaril in dodal, da se zaveda, da verjetno ne bodo dobili 46 glasov, potrebnih za ustavno obtožbo predsednika vlade.

Zorčič bo sklical posvet vodij poslanskih skupin

Predsednik državnega zbora po današnji zavrnitvi dnevnega reda redne seje pričakuje obravnavo predvidenih točk na izrednih sejah. Kot je napovedal, bo v zvezi s tem v najkrajšem možnem času sklical posvet vodij poslanskih skupin. Kot ugotavlja, današnje glasovanje o dnevnem redu kaže na zelo tesna razmerja v državnem zboru. Verjame pa, da je delo državnega zbora ob dogovarjanju mogoče normalno nadaljevati.

Če ne bi bilo sage v zvezi z delovnimi telesi, danes tudi opozicija ne bi imela takih argumentov glasovati proti dnevnemu redu, je ocenil. Po njegovih besedah je sicer pri potrjevanju dnevnega reda rednih sej največja teža in odgovornost pri koaliciji. Če pa bo delovanje državnega zbora potekalo tako kot danes, se Zorčič strinja z večjim delom opozicije, da to pomeni predčasne volitve.

Janša o absurdu

Premier Janez Janša se je na glasovanje že odzval na twitterju in ga označil za “absurd na kvadrat”. “Predsednik DZ Igor Zorčič je glasoval proti dnevnemu redu redne seje, ki jo vodi. In s tem preprečil obravnavo vrste pomembnih rešitev za ljudi, pa tudi ustavne obtožbe, ki jo je vložila opozicija,” je zapisal in dodal ključnik #butale.

Da je absurd, da Zorčič glasuje proti dnevnemu redu seje, ki jo je sklical, je v izjavi za medije v DZ ocenil tudi vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec. Kot je dejal, takšnega zapleta ne pomni, pa je že dolgo v parlamentu. Glasov imajo sicer dovolj, vendar pa takšnega zapleta niso pričakovali, je dodal.

Jutri naj bi odločali o ustavni obtožbi

Ena od osrednjih točk tokratne seje naj bi bil predlog ustavne obtožbe predsednika vlade Janeza Janše, ki mu v opozicijskih LMŠ, SD, Levici in SAB očitajo, da je prekršil petnajst členov ustave in dva člena kazenskega zakonika.

O ustavni obtožbi bi morali razpravljati in glasovati v torek, danes pa naj bi poslanci odločili o predlogu zahteve predlagateljev ustavne obtožbe, da bi za mnenje povprašali tudi predsednika republike Boruta Pahorja. Parlamentarni poslovnik namreč določa, da predsednik republike na zahtevo DZ poda mnenje o predlogu obtožbe predsednika vlade.

Po poslovniku DZ morajo o predlogu ustavne obtožbe odločiti najkasneje v 60 dneh po vložitvi predloga. Če odločitve v tem roku ne sprejme, se šteje, da je predlog zavrnjen. Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB so predlog v DZ vložile 2. aprila, tako da je časa za odločanje o tem še do 1. junija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!