Vrh Brdo-Brioni: voditelji o širitvi EU na Zahodni Balkan

Novice 17. Maj 202107:50 > 09:49
Bobo

Predsednik republike Borut Pahor bo na Brdu pri Kranju gostil vrh voditeljev procesa Brdo-Brioni ob deseti obletnici pobude. Srečanje, ki bo po Pahorjevi oceni eno pomembnejših v tem okviru, bo priložnost za potrditev zavezanosti nadaljevanju procesa širitve Evropske unije na Zahodni Balkan.

Voditelji pobude Brdo-Brioni bodo na Brdu pri Kranju predvidoma sprejeli skupno izjavo, v kateri naj bi dali močno sporočilo o pomenu širitvenega procesa, ki mora biti hitrejši in imeti pred očmi ne le posamezno državo, temveč celotno območje Zahodnega Balkana. Slovenski predsednik države Borut Pahor je ocenil, da gre za eno pomembnejših srečanj te pobude.

Pahor se je želel na vrh skrbno pripraviti, zato je imel pred srečanjem ločene sestanke s predsedniki vseh držav, vključenih v pobudo. Že septembra lani se je sestal s predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, marca pa z vsemi tremi člani predsedstva Bosne in Hercegovine Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem in Željkom Komšićem.

Minuli teden se je v Podgorici sestal s predsednikom Črne gore Milom Đukanovićem, v Tirani pa s predsednikom Albanije Ilirjem Meto. V četrtek je sledilo srečanje s predsednico Kosova Vjoso Osmani, v petek pa v Beogradu s srbskim predsednikom Aleksandrom VučićemDan pred vrhom se je na Bledu sestal še s hrvaškim predsednikom in sovoditeljem pobude Zoranom Milanovićem.

Srečanje voditeljev procesa Brdo-Brioni bi moralo potekati že lani ob deseti obletnici, najprej spomladi in nato jeseni, a je bilo obakrat preloženo zaradi pandemije novega koronavirusa. Prihod na Brdo pri Kranju so potrdili vsi voditelji držav pobude, tudi vsi trije člani predsedstva BiH.

Komentari

Vaš komentar