Državni zbor oklestil finančni načrt: za obnovo po poplavah 800.000 evrov letno

Slovenija 15. Sep 202314:41 0 komentarjev
Državni zbor
Borut Živulović/BOBO

Državni zbor je spremenil finančna načrta za naslednji dve leti in ju oklestil za 800 tisoč evrov letno. Privarčevan denar bodo namenili za obnovo po poplavah. V državnem zboru so to storili po pozivu vlade proračunskim uporabnikom.

Kolegij predsednice DZ je sprejel spremembe finančnih načrtov DZ za leti 2024 in 2025. Sredstva se znižujejo za 800.000 evrov vsako leto. S tem DZ sledi pozivu vlade proračunskim uporabnikom, da se odpovedo delu sredstev in se ta namenijo za odpravljanje posledic avgustovskih katastrofalnih poplav.

V finančnem načrtu DZ za prihodnje leto se sredstva za plače in strokovno pomoč poslancem znižujejo za dva odstotka, pri investicijah in investicijskemu vzdrževanju je znižanje 11-odstotno, pri namenskih sredstvih pa 19-odstotno. Skupaj je v letu 2024 po novem predvidenih 35.530.139 evrov.

Tudi za leto 2025 so z danes sprejetimi spremembami sredstva za plače in strokovno pomoč poslancem nižja za dva odstotka, pri investicijah in investicijsko vzdrževanje 13 odstotkov ter namenska sredstva 12 odstotkov. Po spremembi finančnega načrta skupna sredstva znašajo 37.874.935 evrov.

Privarčevana sredstva bodo za namene odprave posledic naravnih nesreč načrtovana v okviru rezerve ministrstva za finance, so pojasnili v gradivu.

Kot je na današnji seji kolegija pojasnila generalna sekretarka DZ Uršula Zore Tavčar, vsa sredstva ohranjajo v zakonskih okvirih, plače se zaradi tega ne spreminjajo, ker so v osnovnem načrtu upoštevali tudi projekcijo povečanja, do katere pa naj zdaj ne bi prišlo. Oba finančna načrta še vedno zagotavljata tudi normalno delovanje DZ.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!