Bešič Loredan ni več minister, predsednica DZ mu je zaželela vse najboljše

Slovenija 13. Jul 202307:20 > 15:19 4 komentarji

Državni zbor se je na izredni seji seznanil z odstopom ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, ki je odstopno izjavo podpisal minuli petek. Bešič Loredan se seje ni udeležil.

Poslanci so se seznanili z menjavo na čelu ministrstva za zdravje. Danijel Bešič Loredan se seje ni udeležil.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič se mu je zahvalila za sodelovanje in mu zaželela vse najboljše pri nadaljnjem delu.

Bešič Loredan pa se je v sporočilu za javnost  zahvalil sodelavcem za sodelovanje, prav tako pa tudi državljanom za izkazano podporo, “zavedajoč se nujnosti strukturnih sprememb slovenskega zdravstva”. “Slovenija si po 30 letih zasluži prenovo vseh nivojev zdravstvene mreže, ki bo temeljila na najboljših praksah iz tujine, čemur mora biti zavezan kdorkoli bo prevzel vodenje te pomembne naloge,” je dodal.

Danes še ni znano, ali se bo odločil za prehod v poslanske klopi. To možnost bi namreč lahko izbral kot nadomestni poslanec ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Mateja Arčona.

Minister v odstopu in dosedanji podpredsednik vlade uradno sicer tega ne komentira. Po doslej znanih informacijah pa naj bi bil njegov prehod med poslance Gibanja Svoboda malo verjeten. Bešič Loredan mora svojo odločitev Državni volilni komisiji (DVK) sporočiti v osmih dneh, ta pa mu je po informacijah STA tudi že poslala dopis, naj sporoči svojo odločitev.

Na DVK se je obrnila tudi predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič in zaprosila za pojasnilo, kateri kandidat ima pravico opravljati poslansko funkcijo. Bešič Loredan namreč zaradi nastopa ministrske funkcije, funkcije poslanca nikoli ni opravljal, namesto njega pa je v poslanske klopi sedel Aleksander Prosen Kralj.

Odstopno izjavo je Bešiču Loredanu zaradi različnih pogledov na delovanje javnega zdravstva v podpis ponudil kar sam premier Robert Golob. Odstop ministra, na katerega je Svoboda stavila že pred lanskimi državnozborskimi volitvami, pa je ob tem Golob ocenil za “logičen in pričakovan”, pa čeprav so še nedavno v Svobodi govorili, da minister še uživa podporo stranke.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje