Premier Golob: Ministru sem dal podpisati odstopno izjavo in jo že poslal v DZ

Slovenija 07. Jul 202315:24 16 komentarjev
Robert Golob
Borut Živulović/BOBO

Predsednik vlade Robert Golob se je danes sestal z ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom. Podal mu je odstopno izjavo, ki jo je minister za zdravje podpisal, premier pa jo je že poslal v državi zbor. Poslanci se bodo z ministrovim odstopom seznanili v četrtek ali v petek prihodnji teden. "Z ministrom sva v zadnjih dneh opravila več razgovorov, kako doseči krepitev javnega zdravstva, ki je ključna prioriteta. Žal sva ugotovila, da imava različne poglede," je pojasnil premier. In dodal: "S tega vidika je današnji odstop ministra za zdravje logičen in z moje strani tudi pričakovan." Predsednik strateškega sveta za zdravstvo pri predsedniku vlade Erik Brecelj, ki se je že pred nekaj tedni zelo jasno zavzel za odstop ministra za zdravje, pa je za N1 dejal, da se Bešiču Loredanu za odstop zahvaljuje.

Dva dni po tem, ko je izgledalo, da sta premier Robert Golob in največja vladna stranka Gibanje Svoboda na sestanku na Brdu pri Kranju podprla ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, in dan po tem, ko je bilo v državnem zboru sprejeto preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, je Bešič Loredan odstopil z ministrskega mesta.

Premier Golob je na današnje srečanje z ministrom Bešiču Loredanu prinesel odstopno izjavo, ki jo je minister tudi podpisal. Predsednik vlade jo je že poslal v državni zbor; poslanci se bodo z ministrovim odstopom seznanil konec prihodnjega tedna.

Kot je pojasnil premier Golob, krepitev javnega zdravstva ostaja ključna prednostna naloga vlade. Povedal je, da sta  z ministrom za zdravje v zadnjih dneh opravila več razgovorov, kako to doseči.  “Žal sva ugotovila, da imava različne poglede, kako krepiti javno zdravstveno mrežo,” je pojasnil Golob.

Dodal je, da so se o tem s poslanci Svobode pogovarjali tudi v sredo na Brdu pri Kranju in ugotovili, da je treba krepiti javno zdravstveno mrežo, ne pa zasebnikov. “S tega vidika je današnji odstop ministra za zdravje logičen in z moje strani tudi pričakovan,” je povedal Golob.

Da je Bešič Loredan dajal prednost zasebnikom v zdravstvu, je bil najpogostejši očitek, ki je v koalicijskih vrstah že nekaj časa letel na Bešiča Loredana. Najpogosteje zaradi interventnega zakona za skrajševanje čakalnih vrst, ki čakalnih vrst ni skrajšal, pa čeprav je šlo za to več kot 100 milijonov evrov,  zasebniki in koncesionarji pa so po zadnjih podatkih od te pogače odnesli dobrih 40 odstotkov denarja.

“Interventni zakon ni bil popoln neuspeh, prav tako ni bil popoln uspeh. Ravno pri oceni, ali je bilo to dobro, da se je toliko sredstev preko interventnega zakona prelilo k zasebnikom, sva se z ministrom razšla,” je ocenil predsednik vlade.

Erik Brecelj: Ministru se za odstop zahvaljujem

Bešič Loredan se je v zadnjih tednih zaradi zdravstvene reforme večkrat znašel pod plazom kritik, k odstopu pa ga je pozval tudi vodja strateškega sveta za zdravstvo Erik Brecelj. Ta je za N1 danes dejal, da se ministru za zdravje zahvaljuje za odstop. Po njegovi oceni je zdaj verjetnost, da bo zdravstvena reforma izpeljana, večja. “Škoda, z veliko večino v parlamentu in z nasveti streteškega sveta bi lahko Bešič Loredan veliko naredil,” je dodal.

Erik Brecelj
Denis Sadiković/N1

Premier Golob: Reforma gre naprej

Da bo moral Bešič Loredan oditi, naj bi sicer po naših informacijah premier Golob za trdno zaprtimi vrati  srečanja na  Brdu pri Kranju poslance in ministre Gibanja Svoboda že seznanil, ti pa so njegovo odločitev soglasno podprli. Premier naj bi menda izpostavil, da dajeta z Bešičem Loredanom različno težo javnemu zdravstvu –  sam mnogo večjo kot dosedanji zdravstveni minister.

Pred dnevi so nam sicer nekateri tesni sodelavci Roberta Goloba dejali, da bo moral Bešič Loredan prilagoditi svoje poglede na zdravstvo pogledom največje vladne stranke in da se ne bo stranka prilagajala njemu. Če tega ne bo sposoben, bo moral oditi iz vlade, so dejali. Prav tako so mu očitali, da je skregan z vsemi deležniki v zdravstvu, tako pa da reforme ni mogoče izpeljati.

Danijel Bešič Loredan, Robert Golob, ZZZS
Borut Živulović/BOBO

Ni dvoma, da je zdravstvena reforma ključni projekt vladne posadke Roberta Goloba, po katerem se bo sodilo tudi predsednika vlade. Ali odstop ministra pomeni, da je izvedba reforme javnega zdravstva ogrožena?

Premier po odstopu ministra za zdravje zagotavlja, da sta poslanska skupina Svoboda in vlada enotni, da bosta nadaljevali z reformami, kot so jih načrtovali že pred enim letom. “Nič se ne bo spremenilo, tudi zdravstvena reforma se ne bo zaustavila. Bomo pa skušali čim prej pridobiti novo ekipo, jo predstaviti in vpeljati v delo. Ključna je ekipa, ne posameznik,” je še dodal.

Ministri za zdravje le redko zdržijo cel mandat

Funkcijo ministra ali ministrice za zdravje je do zdaj opravljalo že 18 ministrov, začasno dva predsednika vlade in prav tako začasno en minister za obrambo. Skupaj torej 21 ljudi. Velika večina je mandat na tem resorju končala predčasno. Zadnja, ki je zdržala cel mandat, je bila Milojka Kolar Celarc v času vlade Mira Cerarja (2014-2018).

Kdo bo po Bešiču Loredanu prevzel vodenje ministrstva za zdravje, predsednik vlade uradno še ni razkril. Z ministrovim odstopom se bodo poslanci seznanili konec prihodnjega tedna in “takrat bo tudi čas za pogovore o tem, kdo bo prevzel zdravstveni resor,” je še dejal predsednik vlade.

Minister za zdravje pa je v svoji prvi izjavi za javnost po podpisu odstopne izjave med drugim zapisal, da je želel izboljšati slovenski zdravstveni sistem in ga približati tistim, ki si to zaslužijo – Slovenkam in Slovencem. “Ampak če tega na svoji poziciji trenutno ne morem storiti, nisem več pripravljen opravljati te funkcije,” je dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje