Po odhodu z ministrstva Bešič Loredan najverjetneje ne bo sedel v poslansko klop

Slovenija 11. Jul 202317:03 2 komentarja
Danijel Bešič Loredan
Danijel Bešič Loredan. (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

Odhajajoči minister za zdravje Danijel Bešič Loredan najverjetneje ne bo sedel med poslance. Nekdanji vodja zdravstvenega resorja, ki svoje prihodnosti ne komentira, bi lahko bil nadomestni poslanec za ministra Mateja Arčona.

Po odstopu s funkcije ministra za zdravje naj Danijel Bešič Loredan ne bi postal poslanec Svobode, je izvedela STA. To možnost bi namreč lahko izbral kot nadomestni poslanec ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Mateja Arčona. Minister v odstopu uradno sicer tega ne komentira.

Da prehod Bešiča Loredana med poslance ni verjetne, smo lahko razbrali že iz našega petkovega pogovora z njim. V zadnjih dneh nam je to potrdilo tudi več članov Gibanja Svoboda. “Kolikor ga poznam, je malo verjetno, da bi prišel v državni zbor,” nam je dejal eden izmed sogovornikov.

Tudi vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je danes za STA dejal, da pričakuje, da bo poslanska skupina do poletnih parlamentarnih počitnic in tudi jeseni ostala v enakem številu in sestavi kot doslej. Bešič Loredan je sicer vse od nastopa vlade vodil zdravstveni resor, zato poslanske funkcije nikoli ni opravljal. Po odstopu se je sicer zavil v molk in tudi danes za STA še ni želel razkriti, kakšna bo njegova nadaljnja pot po prenehanju ministrske funkcije.

Danijel Bešič Loredan je v petek podpisal odstopno izjavo z mesta ministra za zdravje, ki mu jo je v podpis ponudil premier Robert Golob. Slednji je dejal, da se z Bešičem Loredanom razhajata v pogledu na krepitev javne zdravstvene mreže. Bešič Loredan pa je odločitev pospremil z zapisom, da je s sprejemom ministrske funkcije želel izboljšati slovenski zdravstveni sistem in ga približati državljanom. A če tega na svoji poziciji ne more storiti, funkcije ni več pripravljen opravljati. Po njegovi oceni so z ekipo ministrstva za zdravje naredili vse, kar je bilo v njihovi moči.

Premier Robert Golob je DZ v ponedeljek obvestil, da bo po odstopu Danijela Bešiča Loredana z mesta ministra za zdravje to funkcijo začasno opravljal sam. DZ se bo z menjavo na vrhu zdravstvenega resorja seznanil v četrtek na izredni seji, na kateri bo po napovedih prisoten tudi Bešič Loredan. Kdo bo prevzel vodenje resorja s polnim mandatom, za zdaj še ni znano.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje